Így mossa tisztára pénzét legálisan

Akár több millió forintot is spórolhat az a számlatulajdonos, aki külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát 2017. január 1. után és 30 napon belül teljesíti a NAV felé az adatszolgáltatási kötelezettségét - írja a könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények alapján a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs, vagy éppen a teljes adómentesség vonatkozhat a számlán megszerzett jövedelemre.
Napi.hu, 2016. december 1. csütörtök, 14:24
Fotó: Napi.hu

Mentesülhet a 15 százalékos kamatadó alól az a magánszemély, aki a külföldön nyitott tartós befektetési számlájáról (TBSZ) a lekötési átutalást követően időben értesíti a hazai adóhatóságot. Ennek még abban az esetben is nagy jelentősége van, ha a tulajdonos 3 éven belül hozzányúl a számlához - írja  könyvvizsgáló közleményében.

A 2017. januárjától hatályos törvény értelmében a számla tulajdonosának a külföldön nyitott TBSZ-ről 30 napon belül tájékoztatnia kell a NAV-ot annak érdekében, hogy a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs (3 éves lekötés után), vagy az adómentesség (5 éves lekötés után) vonatkozzon a számlán megszerzett jövedelemre.

Rendkívül fontos, hogy a szolgáltatótól vagy a hitelintézettől közvetlenül az első átutalás után kérjük ki a szükséges igazolásokat annak érdekében, hogy elkerüljük a kettős adózást és biztosítsuk a külföldi TBSZ magyar adómentességét - hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere. A kellő időben benyújtott adatszolgáltatással komoly megtakarítást érhet el a számlatulajdonos.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a befizető nevét, az adóazonosító jelét, a befizetett pénzösszeget, az átutalt pénzügyi eszközöket, valamint a pénzösszeg értékét. A bejelentésen túl rendelkeznie kell a külföldi pénzintézettől olyan igazolással, amelyből megállapítható a TBSZ-en keletkezett jövedelem.

Ha a fentiek teljesülnek, akkor a TBSZ tulajdonosa a magyar adó alól már mentesül, mivel a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezményekben foglalt szabályok szerint a másik állam jogosult lehet a befektetésen keletkező jövedelmet adóztatni. Tekintettel az államok közötti adót és jövedelmet érintő információcsere meglétére, lényeges az, hogy ha valaki a külföldön nyitott TBSZ-én keletkező jövedelmén a magyar adómentességét biztosítani szeretné, akkor a bejelentést mindenképpen meg kell tenni. Ennek elmulasztása esetén hiába felelne meg a külföldi TBSZ a magyar szabályoknak, az azon keletkező jövedelem után Magyarországon is kéne adót fizetni.

A magyar adóbevallásban abban az esetben nem kell bevallani a TBSZ-ből származó jövedelmet, ha azon már nem kell adót fizetni, azaz az 5 éves lejárat után. Korábbi megszüntetés esetén a bevallásban a jövedelmet és az azt terhelő 10, vagy 15 százalékos adót szerepeltetni kell.

A törvényváltozás értelmében a fizetendő adó 2017. január 1-jétől már csak személyi jövedelemadó. A kamat után fizetendő 6 százalékos EHO-t eltörölték - írták a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK