Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Karcagi Járási Ügyészség 95 ember ellen emelt vádat jelentős kárt okozó, jellemzően bűnszervezetben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt - közölte a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a tárgyalás szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Papp Judit ismertette a vád lényegét, amely szerint a vádlottak csoportokba szerveződve 2012 áprilisától 2014 júliusáig több európai országban - Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban és Szlovéniában - autókölcsönzők képviselőit megtévesztve nagy értékű, prémiumkategóriás autókat béreltek lopás szándékával. Az autókat szervezetten Magyarországra szállították és értékesítették. Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a csalással okozott kár mintegy egymilliárd forint.

A vádlottak között igen nagyfokú munkamegosztás volt. A vádirat szerint a szükséges anyagi fedezetet az úgynevezett finanszírozók biztosították, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása 200 ezer és 500 ezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A "donorok" pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez.

A szervezői feladatokat ellátó vádlottak pénzt ígérve vették rá a "strómanokat" - vagyis a végrehajtókat - arra, hogy lopási szándékkal béreljenek autókat. Olyan valótlan tartalmú okiratokkal és telefonszámokkal is ellátták őket, amelyek révén üzletembernek vagy turistának tüntethették fel magukat. Az ő feladatuk volt az is, hogy a rendőrségen valótlan bejelentést tegyenek arról, hogy a gépjárművet ellopták tőlük. A járműveket általában olyan embereknek adták el, akik az egyedi azonosító meghamisítását és a magyarországi forgalomba helyezést követően azokat magyar hatósági jelzéssel értékesítették tovább, esetenként alkatrészenként is.

A mintegy egymilliárd forintos kárból 42 gépkocsi lefoglalásával háromszáz-négyszáz millió forint térült meg. Az ügy - a lefoglalásokkal együtt - körülbelül száz járművet érint. Egy-egy gépjármű értéke jellemzően 500 ezer és 50 millió forint közötti. A gyanúsítottak túlnyomórészt magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is.

A 95 vádlott közül 61-en jelentek meg a keddi tárgyaláson. Az ügyben ketten kerültek előzetes letartóztatásba, hárman házi őrizetben vannak, két vádlottra lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki. Több vádlott más bűncselekmény miatt van előzetesben vagy a szabadságvesztését tölti. A 95 vádlott közül öt-tíz ember "kezében futottak össze a szálak". Az ügy tárgyalása szerdán folytatódik a Tiszafüredi Járásbíróságon.