A NAV pénzügyőrei közúti ellenőrzést tartottak az M5 autópályán, amelynek során megállítottak egy magyar állampolgár által vezetett magyar rendszámú tehergépjárművet. A fuvarokmányokból kiderült, hogy a sofőr 4314 db 4,75 literes kiszerelésű mosógélt szállított Magyarországról egy cseh gazdasági társaság részére. Amint arró beszámoltunk, a NAV tavaly ősszel egy plázában foglalt le hamis mosószereket, illetve az ún. termelői (korábban MDF-) piacokon fel-felbukkanó pénzügyőrök sem távoznak sokszor üres kézzel.

A pénzügyőrök az internetes kereskedőket is figyelik - tájékoztatott Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője hozzátéve, hogy elsősorban a jövedéki termékek, köztük a házi pálinkák vannak fókuszban.

Kép: Forrás: NAV

Visszatérve a mostani fogáshoz, a pénzügyőrök a jármű rakterének felnyitásakor látták, hogy a szállított mosógél csomagolását Ariel-logóval látták el, azonban a termékek címkéi valamint a zárókupakok hibásnak és az eredetitől eltérőnek tűntek. Suller Attila elmondta: alapvetően a fénymásolt címkék voltak gyanúsak. A pénzügyőrök ezért szakértőt rendeltek ki, aki megállapította, hogy a szállítmányban található úgynevezett DuoPack kiszerelésű folyékony mosógél termékek a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, ám hamisítványok.

A szakvélemény alapján a pénzügyőrök, a 15 millió forint piaci értéket meghaladó szállítmányt lefoglalták és az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói iparvédelmi jogok megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak.

Hogyan kerüljük el a hamis mosószert?

A Procter & Gamble Magyarország azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy kizárólag megbízható helyeken, üzletláncok boltjaiban vásárolják meg termékeiket. Amikor a Napi.hu munkatársa tavaly internetről rendelt P&G-termékeket, rákérdezett a P&G Magyarország Facebook-oldalán, hogy az adott webáruház megbízható-e. Erre, illetve arra vonatkozóan, hogy vajon melyik online bolt forgalmaz eredeti P&G-árut, a cég nem adott eligazítást, azt viszont jelezték: köszönettel veszik, ha a megvásárolt termékből mintát küld el nekik a kuncsaft, az együttműködést pedig valódi termékkel jutalmazzák.
Forrás: NAV