Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglepő kormányhatározat jelent meg a legutóbbi Magyar Közlönyben, ebből kiderül, hogy a Brexit valóra válása esetén a magyar kormány Budapestre hozatná az Európai Gyógyszerügynökség székhelyét Londonból. A kormány a háttérben már lobbizhat, ugyanis több érintett miniszter a tárgyalások azonnali megkezdésére kapott felhatalmazást, amint a téma hivatalosan is napirendre kerül.

A döntés első körben természetesen költségeket jelent a magyar adófizetőknek, hisz a kormányhatározat utal arra, akár az elhelyezésben is vállalna terheket a kormányzat, azaz az adófizetők. Ugyanakkor egy fontos európai ügynökség Magyarországra csábítása presztízskérdés a kormánynak, de jelentős gazdasági és informális haszna is lehet.

Az ügynökség végzi a gyógyszerek európai szintű forgalomba hozatali engedélyezését, felelős a kontinentális gyógyszerbiztonságért, de a k+f területén is aktív: segíti, irányítja a gyógyszercégek kutatási-fejlesztési tevékenységét. A magyar kormány gazdaságpolitikájának egyik célja a magyar gyógyszeripar megerősítése - ebbe az elképzelésbe illeszkedne a gyógyszerügynökség Budapestre hozatala.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már több alkalommal is jelezte a kormány szándékát, hogy a Brexit valóra válása estén szeretnének minél több londoni székhelyű ügynökséget a magyar fővárosba csábítani.