Így nyernének a Brexiten Orbánék

Nagy-Britannia EU-ból való kilépése estén Londonból Budapestre hozná a magyar kormány az Európai Gyógyszerügynökség székhelyét – döntött a kormány.
Papp Zsolt, 2016. szeptember 1. csütörtök, 10:29
Fotó: Napi.hu

Meglepő kormányhatározat jelent meg a legutóbbi Magyar Közlönyben, ebből kiderül, hogy a Brexit valóra válása esetén a magyar kormány Budapestre hozatná az Európai Gyógyszerügynökség székhelyét Londonból. A kormány a háttérben már lobbizhat, ugyanis több érintett miniszter a tárgyalások azonnali megkezdésére kapott felhatalmazást, amint a téma hivatalosan is napirendre kerül.

A döntés első körben természetesen költségeket jelent a magyar adófizetőknek, hisz a kormányhatározat utal arra, akár az elhelyezésben is vállalna terheket a kormányzat, azaz az adófizetők. Ugyanakkor egy fontos európai ügynökség Magyarországra csábítása presztízskérdés a kormánynak, de jelentős gazdasági és informális haszna is lehet.

Az ügynökség végzi a gyógyszerek európai szintű forgalomba hozatali engedélyezését, felelős a kontinentális gyógyszerbiztonságért, de a k+f területén is aktív: segíti, irányítja a gyógyszercégek kutatási-fejlesztési tevékenységét. A magyar kormány gazdaságpolitikájának egyik célja a magyar gyógyszeripar megerősítése - ebbe az elképzelésbe illeszkedne a gyógyszerügynökség Budapestre hozatala.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már több alkalommal is jelezte a kormány szándékát, hogy a Brexit valóra válása estén szeretnének minél több londoni székhelyű ügynökséget a magyar fővárosba csábítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.09.01 14:03

@HauserArnold: Tényleg idős vagy, abból is látszik, hogy mindenről ugyanaz jut eszedbe. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.09.01 11:10

Tény - Orbénék nyernének ... más ne is tud.

Idős vagyok, ezért nem biztos, hogy megérem, de nagyon szeretném látni, amint elszámolnak a vagyonukkal.

Mindannyian.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html