Így okozhat kárt az Orbán-kormány

A bevándorlási hullámmal járó költségek és az Orbán-kormány szokatlanul kemény fellépése a menekültekkel szemben egyaránt kárt okozhat a magyar gazdaságnak - derül ki befektetési szakemberek nyilatkozataiból. Egyelőre nem tudni, mennyire fizethet rá minderre az ország.
Napi.hu, 2015. október 7. szerda, 12:34
Fotó: Reuters

A migrációs válság kockázatot jelent a magyar gazdaság számára. Ezzel a címmel közöl írást a bevándorlás lehetséges magyarországi hatásairól az institutionalinvestor.com internetes portál. A második világháború óta nem látott bevándorlási hullám nyomán 140 ezer háborúk, terrorizmus és anyagi kilátástalanság elől menekülő ember fordult menekültstátusért Magyarországon 2015-be. Ez háromszorosa az egy évvel korábbinak - tájékoztatja olvasóit a portál.

Szemben az összes többi európai uniós tagországgal Magyarország intoleránsan és erőszakosan fogadta az érkezőket. Orbán Viktor miniszterelnök és a jobboldali Fidesz támogatását élvező kormánya nagy visszhangot váltott ki a világsajtóban azzal, hogy szeptemberre borotvaéles pengéket tartalmazó szögesdrótot húzott ki a magyar-szerb és a magyar-horvát határ mentén, továbbá vízágyúkat és könnygázt vetett be a kerítéssel dacoló menekültekkel szemben.

Ezek nacionalisták

Magyarországra mindig úgy tekintettek külföldről, mint különösen nacionalista országra, amelynek erős jobboldali kormánya van, jó adag idegengyűlölettel - mondta az internetes site-nak L. Bryan Carter, a bostoni Acadian Asset Management vagyonkezelő cég feltörekvő piacokra specializálódott, vezető portfóliómenedzsere. Éppen ezért a nemzetközi befektetők örültek, amikor az ország 2004-ben belépett az EU-ba.

Ez együtt járt a politikai érzelmek lehűlésével, ráadásul amikor Orbán 2010-ben hatalomra került, elkötelezte magát a növekedés segítése mellett. Irányítása alatt megerősödött a politikai és gazdasági stabilitás, ám a menekültválság nyomán felizzott nacionalizmus és radikalizmus ronthatja a gazdasági kilátásokat.

Egyelőre minden frankó

A befektetői bizalom jelenleg meglehetősen erős. A jó hangulatot alátámasztják az elmúlt időszak kedvező gazdasági adatai, a pénzügyi válságot követő nehéz évek után tapasztalható fellendülés, továbbá a kormánypolitika visszafogottabbá válása - mondja Günter Deuber, a Raiffeisen bank kelet-közép-európai kutatásokkal foglalkozó részlegének vezetője.

A közvetlen külföldi tőkebefektetések, illetve a portfólióbefektetések elérik az GDP 85, illetve 44 százalékát - teszi hozzá Dominique Fruchter, a párizsi Coface hitelbiztosító cég vezető közgazdásza. A magyar gazdaság növekedett a legjobban (3,6 százalékkal) 2014-ben a kelet-közép-európai országok összehasonlításában, miközben egész Európa gazdasága gyengélkedett - teszi hozzá a szakember.

Fordulat

Sok minden köszönhető az MNB laza monetáris politikájának - véli Carter. Orbán sok kritikát kapott a nemzeti bank függetlenségének csorbításáért - továbbá a jogszolgáltatás és a média állami ellenőrzés alá vonásáért -, ám az MNB esetén ez végül egy galamb jellegű monetáris politikát eredményezett. Határozott lépésekkel mérsékelték az alapkamatot a 2012 végi hét százalékról 2015 szeptemberére 1,35 százalékra.

A menekültválság azonban elcsúfította ezt a képet. A növekedés már enélkül is lassult idén - az IMF 2,7 százalékos bővülést jósol 2015-re, majd 2,3 százalékot 2016-ra, ami kissé elmarad a régió átlagától. Népszerűsége csökkenése arra ösztönözte Orbánt és a Fideszt, hogy keményvonalas fellépést tanúsítson a bevándorlókkal szemben.

Korai lenne meghatározni, milyen gazdasági hatásai lehetnek a migrációs válságnak, vagy hogy emiatt kockázatosabbnak fogják-e tekinteni Magyarországot a pénzügyi befektetők - mondja Ricardo Adrogué amerikai befektetési bankár. Ugyanakkor a radikalizálódás elfordíthatja az országtól a befektetőket.

Pedig jól is elsülhetne

Carter szerint a helyzet furcsasága, hogy Magyarország tökéletesen alkalmas a menekültek befogadásra. A népesség évi fél százalékkal zsugorodik, a munkaerő a társadalom elöregedése miatt még ennél is gyorsabban. Az olcsón dolgozó, képzett emberek segíthetnének a feldolgozóipar felpörgetésében, ami 0,1-0,2 százalékkal dobhatná meg a GDP bővülését - véli Deuber.

A helyiek persze nem örülnek a potenciális munkavállalók beáramlásának. Van is okuk erre, ugyanis a munkaerő-piaci változások és az állami beruházási programok ellenére viszonylag magas, 7,7 százalék maradt a munkanélküliségi ráta. A bevándorlók esetleges befogadásának rövid és középtávú hatása attól függene, hogy a kormány miként hajtaná ezt végre. Ha csak a költségvetést terhelnék meg a velük kapcsolatos kiadások, az megterhelné a büdzsé eléggé feszes egyenlegét.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint valószínűleg eltúlzottak azok a félelmek, amelyek szerint Magyarország politikailag és gazdaságilag radikalizálódik. A bevándorlók 95 százaléka ugyanis csak ugródeszkának tekinti az országot, amelyből továbbjuthat igazi úti célja - legtöbbször Németország - felé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.08 13:11

@hunnorti:

nagyon szépen köszönjük, mi bérkommentelők, tőled, aki meggyőződésből, a fáskamrád magányából és tojásvétel ( 32 Ft! ) közben tudsz ránk időt szakítani.

Ha nem lennél, nem is tudom, mi történne a világgal és Magyarországgal!

Remélem, a Szentkirályi utca szeret téged!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.10.08 11:22

@krix:

Rodent, nem gondolod, hogy egy kicsit sok az "egyedi eset"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.10.08 11:20

Rodent, ezt neked:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20151008-brusszel-erdogan-torok-elnok-verekedes-biztonsagi-ellenorzes.html

"Hiányzott a tisztelet
Brüsszeli források szerint a török biztonságiak semmiféle tiszteletet nem mutattak belga kollégáik felé."

A neked küldött linkben a német rendőrnő ugyanerről panaszkodik.
Mindenki hazudik csak te nem?


Csak neked még egyszer:
https://kuruc.info/r/6/149453/
"egyre inkább több a rendőrök elleni erőszak, és egyre kevésbé tisztelik is őket"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunnorti, 2015.10.08 11:04

@lauda: Seggfej libikókák,,, menjetek éljetek köztük egy fél évig, és utána osszátok az észt ilyen pofátlanul.
Ha élve haza kerültök , folytassuk akkor a diskurzust!!!
...hahahahahaha,bizony ,bérkommentelők ..!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.10.08 11:03

@Rodent:
"Direkt neked linkeltem ezt, bizonyitando, hogy egy kirivo eset nem jelent semmit"

Igen ez igaz. Egy kirívó eset nem jelent semmit se. A világ nyugati felén tapasztalható esetek viszont nem egyediek!
A NO GO zónák LÉTEZNEK!
A sariarendőrség is létezik! Nem kirívó egyedi eset, hanem mindennapos!

Tehát nem a kirívó esetek jelentéktelenségében nem értünk egyet, hanem abban, hogy te a mindennapos eseteket is egyedinek bélyegzed!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html