Így packázik az OEP a rákos betegekkel

A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők méltányos segítség helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást kapnak az Országos Egészségpénztártól - írja az Index.
Napi.hu, 2016. április 21. csütörtök, 11:16

A magyar orvosok által is ismert, külföldön jól bevált, de a hazai egészségbiztosítás által nem támogatott, innovatív rákgyógyszerekhez egyedi méltányosság keretében lehet hozzájutni, miután az OEP évek óta nem bővíti a támogatott szerek listáját. Egyedi méltányosságért a betegnek az Országos Egészségpénztárhoz kell folyamodnia, amit akkor tehet meg, ha a kezelése során a hagyományos, társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásosak, és olyan stádiumba került, hogy állapota javulását, vagy legalább szinten tartását csak új típusú, speciális készítményekkel lehet elérni - írja a portál.

A legnagyobb szükséghelyzetben kért egyéni méltányossági hozzájárulás megszerzése az orvosok jó része, és rengeteg érintett család szerint átláthatatlanul bürokratikus, méltányosság helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást tapasztalnak.

A cikk szerint 2016-ban még a szakorvosok sem tudják pontosan, mekkora keretből osztja az egyedi támogatásokat az OEP. A szervezet tavaly - saját bevallása szerint - körülbelül 6,5 milliárd forintot fordított 11 rákgyógyszer egyedi támogatására, orvosi körök szerint azonban 2016-ra jelentősen zsugorodott, közel a felére csökkent az összeg, és ezzel a betegek túlélési esélyei is.

Így is lehet spórolni

A pénz mellett a humánus ügyintézés is hiányzik, a betegeket nem tájékoztatják a kérelem beadásának módjáról, össze-vissza küldözgetik őket, papír alapon kérnek mindent, de nem hajlandóak tételesen átvenni a dokumentációt, ami újabb időhúzásra ad lehetőséget a hiánypótlás miatt. Utolsó pillanatig kihasználják a 30 napos elbírálási határidőket, bár ebből is rendszeresen kicsúsznak, miközben egy ember életének utolsó lehetősége függ a döntéstől - sorolják tapasztalataikat az érintettek, akik ezért sokszor bele sem vágnak a folyamatba.

A lapnak nyilatkozó orvos elképesztőnek tartja, hogy az OEP a határidő csúszásért már szinte automatikusan fizetett 10 ezer forinttal elintézettnek veszi a végső soron halált okozó késést.

Az OEP az Indexnek azt nyilatkozta, az egyedi kérelmekre felhasználható keret 8,1 milliárd forint, ebből osztanak a rákgyógyszerekre is, de nincs előre meghatározott belső megosztás, az indoklás szerint ugyanis egy évvel előre még nem lehet tudni, hogy milyen kérelmek érkeznek be További részletek a lapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2016.04.21 13:54

@Daniel Dakota:


>ilyenkor egyeidleg kellene megvizsgálni, hogy az adott esetben van-e értelme a közpénzt költeni: egyáltalán, meggyógyulhat-e a beteg az adott gyógyszertől?<

istent játszunk, waazze???


ez morálisan elfogadhatatlan
ha elolvastad volna cikkt, láthatnád, nem is elsősorbán a gyógyulás, hanem a fennmaradó idő..és az életminőség a cél
vagy abeteget lelökjük a szakadékba, dögöljön meg mielőbb?
te egy állat vagy..gazdáiddal együtt..

és nem csak ezért, ez vagy mára századik dolog
keresztény, wazze..jaja..
miért kell minden hányadék dolgot megvédeni??
mert te is egy okádék vagy?
neked, adott esetben mindegy lenne, hogy még 2-3 hónapig, vagy 1-3-5 évig lennél a családoddal??
barom
ne kerülj ilyen helyzetbe
s ha ez neked telefingás... az, hogy már vagy 5. éve semmilyen újabban kifejlesztett, modern, sokkal hatékonyabb rákgyógyszert Mo.on nem rendelnek....erre nem is találok szavakat
persze a döntéshozóknak adott esetben nyilván megvan
a többi, az emberek itt egyre kevésbé számít
és ez sok mindene látszik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.21 13:45

@Daniel Dakota: Könnyű beadni a kérelmet?

Kihasználják a rendelkezésükre álló 30 napot?

Csak hogy néhány egyéb szempontra is felhívjuk a figyelmet.

Egyébként milyen közpénzről beszél, ha biztosítási alapú az egészségügyünk, s fizetjük a járulékokat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.04.21 11:57

Na jó, mondjuk ez az index. Ennyire is vehető komolyan. :P

Ennek a dolognak is jól utánajártak ám. Ui. nem egyszerűek ezek a kérelmek. A nem támogatott rákgyógyszerek nem véletlenül nem támogatottak, és ilyenkor egyeidleg kellene megvizsgálni, hogy az adott esetben van-e értelme a közpénzt költeni: egyáltalán, meggyógyulhat-e a beteg az adott gyógyszertől?

Szóval az indexesek is jól telefingják az étert mindenféle félig megértett baromsággal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html