Így parancsol megálljt a kórházi fertőzéseknek Kásler

Az egészségügyi szolgáltatónak biztosítania kell - az osztályok profiljához igazodóan - az alkoholos kézfertőtlenítő szer, valamint a kézfertőtlenítő szer adagolók elérhetőségét minden betegellátási ponton, valamint a látogatói belépési pontokon - egyebek mellett ezt is tartalmazza az a rendelet-tervezet csomag, amely a kormány honlapján jelent meg.
Németh Géza, 2018. július 7. szombat, 11:33
Fotó: Shutterstock

Kásler Miklós, az emberi erőforrások új minisztere beiktatásakor közölte, hogy hathatós intézkedéseket tesz a kórházi fertőzések visszaszorítására. A most elkészült és a korábbi szakmai rendeleteket módosító tervezetek erre hivatottak, mégpedig szeptember elsejei határidővel. A laikusok számára is kézzelfogható intézkedés az említett kézfertőtlenítő adagolók meghonosítása a kórházakban.

A kormányhivatalok népegészségügyi feladatai kiegészülnek a kórházhigiéne ellenőrzésével. A fertőzésekről érkezett bejelentéseket a szolgáltatás helye szerinti járási és a megyei kormányhivatal is ellenőrizheti.

A szakminiszter létrehoz egy bizottságot is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antimikrobiális rezisztencia visszaszorítására. Ezt az országos tisztifőorvos működteti.

Fotó: Shutterstock

 

 
HOZZÁSZÓLÁSOK