Így reagált a kormány Brüsszel bírálataira

Brüsszel a bevándorlás miatt támadja Magyarországot, az Európai Bizottság megpróbálja nyomás alá helyezni az országot, "kikényszeríteni" a kötelező kvóta elfogadását és a határzár felszámolását - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő reagálva az Európai Bizottság bejelentésére.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 12. szerda, 18:33
Fotó: Napi.hu

A kormányszóvivő Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének kijelentéseire reagált, amely szerint a brüsszeli testület minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Kovács azt mondta, az év második felében dűlőre kell jutni a migráció kérdésben, ezért próbálják Magyarországot arra kényszeríteni, hogy intézkedéseit vonja vissza. Magyarország készen áll a tárgyalásokra, de a migráció kérdésében kialakított álláspontjából nem enged.

Kovács Timmermansnak a felsőoktatási törvény módosításáról és a civil szervezeteket érintő törvényről tett kijelentéseire is reagált. Előbbivel kapcsolatban azt mondta, a jogalkotási szakasz lezárult, jogszabályt felfüggeszteni nem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy nincs megoldás.

Tárgyalni kell, a miniszterelnök pedig kinevezte Altusz Kristófot erre a feladatra - tette hozzá. A kormány szerint nincsenek teljesíthetetlen feltételek a törvényben, amelynek célkitűzése, hogy minden Magyarországon működő egyetemre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak - közölte a szóvivő, hozzátéve, a "Soros-egyetem rektora és a Soros-szervezetek tudatosan félrevezetik a közvéleményt".

Kovács arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok szerint alkotmányos szinten nincs lehetőség kormányközi megállapodásra azt mondta, a törvény szövegében benne van, hogy bármely tagállam szintjén is lehet megállapodást kötni. A törvény módosításának szerinte semmilyen kapcsolata nincs a tanszabadsággal és az egyetemi autonómiával, szabályozási kérdésről van szó.

Az USA-ban is van ilyen

A civil törvénnyel kapcsolatban azt mondta, a bevándorlást aktívan támogató szervezetek egyértelműen komoly külföldi finanszírozásban részesülnek, tehát külföldi befolyás alatt vannak, és erről minden magyar állampolgárnak tudnia kell. Az átláthatóság megteremtését célzó javaslatot a Fidesz-frakció benyújtotta, a kormány pedig támogatja - fűzte hozzá.

Kovács megjegyezte, a törvény alapját egy az Egyesült Államokban 1930 évek óta létező úgynevezett FARA (Foreign Agents Registration Act - külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény) törvény adja, a magyar szabályozás azonban sok elemében enyhébb az amerikainál.

Szánalmas vádaskodás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - aki a V4, valamint hat kelet-európai, illetve dél-kaukázusi állam külügyminisztereivel találkozott szerdán Varsóban - az MTI kérdésére "szánalmas vádaskodásnak" minősítette Timmermans fellépését. Szijjártó Péter szerint " az EB alelnöke az elmúlt két évben azért támadta Magyarországot, mert a bizottság és az ő személyes álláspontja ellenére is képesek voltunk eredményes választ adni az illegális bevándorlásra".

A legyel külügyminiszter is Magyarország védelmére kelt

Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság (EB) mindenfajta zsarolását, a testület messzemenően túllép hatáskörén - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán Varsóban annak kapcsán, hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke a nap folyamán Brüsszelben lépéseket helyezett kilátásba az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Waszczykowski a visegrádi csoport (V4) és a Keleti Partnerség hat országa külügyminisztereinek varsói tanácskozását követő, a cseh, a szlovák, a magyar diplomácia vezetője, valamint Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos részvételével megtartott sajtóértekezlet végén nyilatkozott erről.

A legyelek nem járulnak hozzá az ilyen zsaroláshoz

"Lengyelország sokszor hangsúlyozta, hogy nem egyezik bele az ilyen típusú zsarolásokba az EB részéről" - mondta Waszczykowski. Szerinte az EB-nek őrködnie kellene az alapszerződésekben rögzített négy uniós szabadságelv felett, "de nem kellene olyan széles hatáskörrel rendelkeznie, amely révén a tagállamok minden történését felügyeli".

Az EU tagállamok "szuverének, függetlenek, megfelelő alapszerződések kapcsolják össze őket, de az EB, és különösen Timmermans úr messzemenően túllép hatáskörén" - értékelte a lengyel külügyminiszter.

A V4, valamint hat kelet-európai, illetve dél-kaukázusi állam külügyminiszterei szerdán Varsóban a Keleti Partnerségről szóló novemberi brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt egyeztetnek. A találkozón az Egyesült Királyság, Észtország, Horvátország, Málta, Románia, Svédország, Szlovénia is képviseli magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.04.12 22:08

@hedviga:
Nem, mert azokban a majmok elég értelmesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.12 21:46

@krix2: nincsen nekik semmi másra se megoldásuk, az óriási munkanélküliségre, a fenntarthatatlan TB-rendszerre, vagy éppen az orosz gázfüggőségre, amire egy évtizedig passzírozták azt a bizonyost Nabucco néven, mielőtt végleg sutba dobták és gőzerővel építeni kezdték az Északi Áramlat 2-őt, kizárólag orosz gázra... Mindez nekik magas, ezért marad az uborkagörbület meg hazánk b@szogatása, ehhez értenek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.12 21:35

@krix2: ..no komment!..........A Majmok bolygója című amerikai filmre gondolt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.04.12 21:18

@hedviga:
"Európában és Japánban nem születik gyerek."

Igen, ez igaz, de a megoldás nem az, hogy majmokkal töltjük föl a keretet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.12 21:12

Meg kell nézni a demográfiai világtérképet. Európában és Japánban nem születik gyerek. Szerintem ez egy kétségbeesett próbálkozás Európa vezetői részéről. Viszont a figyelmükbe ajánlanám, ahogyan a Japánok kezelik a problémát. Viszont Japán egy egységes ország, nem pedig egy széthúzó Unió, amit éppen az egyik legerősebb tagja hagyott itt a legnagyobb bajban a legrosszabb pillanatban. Én nem véletlenül mondtam azt, hogy holnaptól legyen mindenki német Európában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html