Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MSZP adóbevételi és morális szempontból is elfogadhatatlannak tartja a kormány jövő évi költségvetését, ezért azt várja a kabinettől, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot és az ahhoz tartozó adótörvényeket, dolgozza át, majd adóemelések nélkül terjessze be ismét.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 2015-ös büdzsé "brutális" adóemelésekre, köztük az internetadóra épül, ezért tartja bevételi oldalról elfogadhatatlannak.

Véleménye szerint az internetadó korlátozza az információ- és sajtószabadságot, továbbá az emberek álláskeresési és tanulási lehetőségeit, valamint mélyíti a szegények és a gazdagok között társadalmi szakadékot és tovább mélyíti a külföldön dolgozó fiatalok és itthon maradt szüleik, nagyszüleik közötti kommunikációs szakadékot.

Az ellenzéki politikus morális szempontból is kifogásolja a költségvetést. Amíg a kormány nem hajlandó tisztázni, hogy az adóhatóság első számú vezetője érintett-e az elmúlt 25 év legnagyobb diplomáciai botrányát kísérő korrupciós ügyben, addig nem várhat tisztességes adófizetést a polgároktól - fejtette ki.

Burány Sándor szerint az adófizetési morál megingása ma az ország jövő évi költségvetésének legsúlyosabb kockázata.


A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a jövő évi költségvetés miatt rosszabbul élnek majd a magyar családok, mint idén - közölte az MTI-vel a párt szóvivője. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, a kormány is elismeri, hogy az emberek több adót fognak fizetni jövőre, mint 2014-ben. Hozzátette: eközben az ígértnél kisebb lesz a nyugdíjemelés.


A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány által számolt infláció nem valós, mert megmaradt a "világrekord" áfa, amelyet minden bevásárlásnál meg kell fizetni. Kiemelte, hogy a vállalkozások terhei ellenben olyan minimális mértékben csökkennek majd, hogy az nem segíti a gazdasági növekedést, az új munkahelyek létrehozását.

Gréczy Zsolt azt is kijelentette, hogy az a GDP-növekedés, amivel a kormány számol, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány által Magyarországra hozott beruházásoknak köszönhető.

Az adatokból kiderül, hogy az "Orbán-rezsim" 20 milliárdot költ megint stadionépítésre, miközben ennyi pénzből gyakorlatilag megszüntethetnék a gyermekéhezést - hívta fel a figyelmet.

A szóvivő azt is előrevetítette, hogy "jönnek" a köztisztviselői és közalkalmazotti elbocsátások is, amelyek növelni fogják családok ezreinek kilátástalanságát.

A reklámadó és a bankadó megmarad, megérkezik az internetadó, ezek pedig tovább versenyképességi hátrányt okoznak majd, és nem segítik a befektetők megtelepedését sem, miközben ezekkel a számokkal nincs esély az egészségügy és az oktatás színvonalának javítására sem - folytatta.

2015 a magyar gazdaságnak a pangást, az emberek többségének pedig a további elszegényedést hozza - összegzett.