Így reagáltak a pártok a költségvetéstervezetre

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a kormány jövő évi költségvetését. A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a jövő évi költségvetés miatt rosszabbul élnek majd a magyar családok, mint idén.
Inforádió, 2014. október 30. csütörtök, 19:43

Az MSZP adóbevételi és morális szempontból is elfogadhatatlannak tartja a kormány jövő évi költségvetését, ezért azt várja a kabinettől, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot és az ahhoz tartozó adótörvényeket, dolgozza át, majd adóemelések nélkül terjessze be ismét.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 2015-ös büdzsé "brutális" adóemelésekre, köztük az internetadóra épül, ezért tartja bevételi oldalról elfogadhatatlannak.

Véleménye szerint az internetadó korlátozza az információ- és sajtószabadságot, továbbá az emberek álláskeresési és tanulási lehetőségeit, valamint mélyíti a szegények és a gazdagok között társadalmi szakadékot és tovább mélyíti a külföldön dolgozó fiatalok és itthon maradt szüleik, nagyszüleik közötti kommunikációs szakadékot.

Az ellenzéki politikus morális szempontból is kifogásolja a költségvetést. Amíg a kormány nem hajlandó tisztázni, hogy az adóhatóság első számú vezetője érintett-e az elmúlt 25 év legnagyobb diplomáciai botrányát kísérő korrupciós ügyben, addig nem várhat tisztességes adófizetést a polgároktól - fejtette ki.

Burány Sándor szerint az adófizetési morál megingása ma az ország jövő évi költségvetésének legsúlyosabb kockázata.


A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a jövő évi költségvetés miatt rosszabbul élnek majd a magyar családok, mint idén - közölte az MTI-vel a párt szóvivője. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, a kormány is elismeri, hogy az emberek több adót fognak fizetni jövőre, mint 2014-ben. Hozzátette: eközben az ígértnél kisebb lesz a nyugdíjemelés.


A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány által számolt infláció nem valós, mert megmaradt a "világrekord" áfa, amelyet minden bevásárlásnál meg kell fizetni. Kiemelte, hogy a vállalkozások terhei ellenben olyan minimális mértékben csökkennek majd, hogy az nem segíti a gazdasági növekedést, az új munkahelyek létrehozását.

Gréczy Zsolt azt is kijelentette, hogy az a GDP-növekedés, amivel a kormány számol, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány által Magyarországra hozott beruházásoknak köszönhető.

Az adatokból kiderül, hogy az "Orbán-rezsim" 20 milliárdot költ megint stadionépítésre, miközben ennyi pénzből gyakorlatilag megszüntethetnék a gyermekéhezést - hívta fel a figyelmet.

A szóvivő azt is előrevetítette, hogy "jönnek" a köztisztviselői és közalkalmazotti elbocsátások is, amelyek növelni fogják családok ezreinek kilátástalanságát.

A reklámadó és a bankadó megmarad, megérkezik az internetadó, ezek pedig tovább versenyképességi hátrányt okoznak majd, és nem segítik a befektetők megtelepedését sem, miközben ezekkel a számokkal nincs esély az egészségügy és az oktatás színvonalának javítására sem - folytatta.

2015 a magyar gazdaságnak a pangást, az emberek többségének pedig a további elszegényedést hozza - összegzett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2014.10.31 12:44

@Borisz1106:

KSH statisztikai módszertanból:

Bruttó kereset: a személyi jövedelemadót, az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot, valamint a munkavállalói járulékot is tartalmazó alapbér és egyéb jogcímeken fizetett kereseti elemek (bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés) összege.

cafeteria nincs benne.

"http://www.ksh.hu/docs/hun/modsz/modsz21.html"

bekérni bekérik tőled persze, csak éppen nem az átlagbér kimutatásban nem használják fel. Sem a bruttó, sem a nettó átlagbérben. ;-))

A trükk ott van elrejtve, hogy az átlagbér alapja a "keresettömeg", a cafeteria, pedig kereseti elemen felüli "munkavégzéshez köthető jövedelem" ami keresettömegen "felüli", és csak "nemzetközi ajánlás" szerint része a keresetnek. Hazai szerint nem.

;-)

A cafeteria csak a "havi munkajövedelmi" statisztikában van benne. Az "átlagbéresben" nincs. ;-))

Itt egy átlagbéres stat.:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli013a.html

És itt egy "havi munkajövedelmes":
http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli024a.html

Tehát gyakorlatilag nincs más teendő, hogy a cafeteria megszüntetése után csak az átlagkeresetest közlik, a munkajövedelmest többé már nem, ahogy pl. létminimum alatt élők számát sem közlik már, ill. nem közölnek medián átlagbért sem.

Így kell ügyesen és törvényesen statisztikát hamisítani. ;-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.10.31 11:02

@kanri:
Más kérdés hogy az italbolt szisztéma eredete máig ismeretlen, épp csak kétszer épp 1-2 héttel a választások előtt dobták be. Ergo eleve valaki hazudott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2014.10.31 10:40

@melos: Szeva! A cafeteriát be kell vallanom a KSH-nak az egyéb munkajövedelmek között. Én szerintem része az átlagbérnek. Miből gondolod, hogy nem?

A KSH bevallási útmutatóban így szerepel:

"A ?c? oszlopban a kereseten felüli egyéb munkajövedelmek összegét a keresethez hasonlóan bruttó módon kérjük közölni, tehát a munkavállalót terhelő adók és járulékok összegével együtt. 2014. évben a cafeteria elemekhez nem kapcsolódik munkavállalót terhelő adó, így az itt jelentett összeg a munkavállaló részére ténylegesen rendelkezésre bocsátott juttatásokat tartalmazza. A béren kívüli juttatások után a munkáltató által fizetendő Szja, nem itt, hanem az ?adó? elemek között számolandó el."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.10.31 10:36

@melos: És ugye a cafeteriáért nem volt 30.000-es tüntetés sem pesten. Szóval ezért.
Most már világos ?

Majd lesz. A szarháziak már két dolgot buktak:1. Nemzeti italboltok, be sem tudták vezetni - eddig, 2. Net adó. Ki kell menni az utcára, minden szemét dolog miatt. Békésen. Aztán, ha másképp nem megy sajnos keményebb eszközökkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.10.31 10:14

@unortodox:

hehe. pedig neked tudnod kéne. A kormány célja, hogy kivezesse a cafeteriat, de valamennyi béremelés legyen helyette.

www.hrportal.hu/c/cafeteria-kiszallhat-a-kormany-20141028.html

Ezzel két legyet üt egy csapásra.

- Egyrészt mivel a cégek nem fogják annyival emelni a béreket, mint amennyi cafeteriat adtak, így tovább folyik a munkavállalóktól a cégekhez zajló jövedelemáramoltatás.

- Viszont mivel a cafeteria nem volt benne a KSH "átlagbér"-ben, ezt statisztikailag el lehet majd adni mind külföldön, mind az itthoni szolgasajtónak, hogy jelentős béremelés történt.

Az MNO és társai majd lehozzák az összes KSH statisztikát, hogy emelkedtek a bérek, azt meg nem közlik le, hogy a cafeteria gyak. megszűnt.

És ha nem hozzák le mellé majd a fogyasztás visszaesését sem, akkor az egyszerű vidéki emberfia csak annyit lát majd, hogy fidesz kormány alatt emelkednek a bérek, miközben persze jókora megszorítás zajlik valójában és összességében.

És ugye a cafeteriáért nem volt 30.000-es tüntetés sem pesten. Szóval ezért.
Most már világos ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html