Így segítené a vidéken élőket a kormány

Összesen mintegy 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását, a Darányi Ignác Tervben falumegújításra és -fejlesztésre 8 milliárd, a vidéki örökség megőrzésére pedig 5 milliárd forint jut - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2012. szeptember 24. hétfő, 12:49
Fotó: Napi.hu

A támogatásra önkormányzatok, azok társulásai, nonprofit szervezetek és egyházi jogi személyek pályázhatnak október 15. és november 15. között. A pályázati pénzekből jut majd a többi között a népi építészet emlékeinek megóvására, de a helyi piacok létrehozására is.

A támogatási kérelmeket a területileg illetékes Leader helyi akciócsoportokhoz lehet beadni - mondta az államtitkár. V. Németh Zsolt emlékeztetett: az ország különböző területein a Leader helyi akciócsoportok forrásai eltérő mértékűek. Ezzel a pályázóknak is számolniuk kell. Vannak térségek, ahol a forrás 10 millió forint, máshol viszont eléri 100 millió forintos nagyságrendet.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a támogatás a legtöbb esetben 100 százalékos mértékű, de például a piacok esetében csak 80 százalékos, illetve a hátrányos helyzetű térségekben 85 százalékos mértékű. A vidéki örökség megőrzésénél, ha a tulajdonos magánszemély, s nem lakik az ingatlanban, 50 százalék a támogatási arány.

A pályázatokat 5-5,5 hónap alatt bírálják el. Emellett a nyertes pályázóknak az első számlát - amelynek legalább 10 százalékos mértékűnek kell lennie - hat hónapon belül be kell nyújtania, illetve két éven belül be kell fejeznie a beruházást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2012.09.24 13:49

Nem látvány intézkedésre van szüksége a vidéki embereknek,hanem a megígért egymillió munkahelyre,hogy a telet túléljék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html