Így spórolhat sokat a céges áramszámlán

Az árambeszerzésüket megversenyeztető vállalkozások 3-5 százalékot is faraghatnak jövőre a költségeiken. Az európai áram voltaképpen elérte a gazdaságilag elérhető legalacsonyabb árakat, így érdemes akár már 2015-re is szerződést kötni a villamos energiára.
Napi.hu, 2013. november 7. csütörtök, 10:04
Fotó: Napi.hu

Az idei áramkiadások akár 3-5 százalékát is megtakaríthatják a cégek jövőre, ha megversenyeztetik 2014-es árambeszerzéseiket, ráadásul érdemes már akár a 2015-ös évre is most leszerződni - vonják le a váltási időszak legfontosabb tapasztalatait az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. szakértői. Azok a vállalkozások, amelyek már a mostani kedvező árszinteket kihasználva szerződést kötnek 2015-re is, jelentősen mérsékelhetik az esetleges kockázatokat. A piac pezseg, a kis és közepes vállalkozások mellett az energiakereskedők is egyre aktívabbak.

Az idei energiakereskedő-váltási időszakot három trend uralja. Először, még mindig kifejezetten előnyös megversenyeztetni az árambeszerzéseket, még a szerződésüket évről-évre megújító vállalkozások is 3-5 százalékot spórolhatnak jövőre a számláikon. Másodszor, pezseg a piac, úgy a vállalkozások, mint a kiszolgálásukat végző energiakereskedő cégek is aktívan keresik a partnerséget. Harmadszor pedig, idén már érdemes akár két évre előre is szerződni a rendkívül kedvező árak miatt - emeli ki Kis Gergely, az Alteo energiakereskedelmi igazgatója.

Idén számtalan, az áramárakra kedvező hatással bíró nemzetközi tényező alakult kedvezően a vállalkozások szempontjából. A szén árának csökkenése versenyképessé tette az európai szenes erőműveket, így azok olcsó árammal látják el a piacot, a szén-dioxid kvóták ára továbbra is alacsony, illetve az európai megújulóenergia-termelő kapacitások rohamos kiépülése is kedvezően hatott a nemzetközi villamosenergia-árakra. Az európai villamosenergia-rendszerek szoros kapcsolata miatt a tendenciák szinte azonnal jelentkeztek a hazai árakban is. A hazai piaci folyamatok ugyan generáltak némi növekedést az áram egyes hazai díjelemeinek tekintetében, de ezt a növekedést kioltja a nemzetközi folyamatok okozta árcsökkenés. Ezek együttes hatására a villamos energia ára jelentős mértékben, tartósan további 3-5 százalékot zuhant az idei év végére a januári árakhoz képest.

Az árak kedvező alakulásának köszönhetően az idei kereskedőváltási időszakra jelentősen felpezsdült a piac. A társaság saját belső felmérése szerint, a tavalyi adatokhoz képest jelentősen, mintegy 25 százalékkal nőtt a beszerzésüket versenyeztető kis- és közepes vállalkozások száma. Erre reagált a kínálati piac, ráadásul az energiaszektort érő negatív hatások miatt a nagyobb vállalatok is hangsúlyosabban nyitottak a szabadpiacon vételező fogyasztók irányába. A kínálati oldalon a korábban is aktív kisebb kereskedőcégek mellé hangsúlyosan beléptek az egyéb üzletágaikon veszteséget elszenvedő, nagy multinacionális vállalatok is. Megfelelő intézkedések és minimális beruházás révén akár további 5-15 százalékot is spórolhatunk áramszámlánkon.

Az idei év trendjei közül talán a legmeglepőbb, hogy a cégek már attól sem zárkóznak el, hogy akár 2015-re is megállapodjanak az energiakereskedőkkel. Ezzel a lépéssel a mostani kedvező árak két évre garantálhatóak, ami kezelheti a jelenlegi előrejelzések alapján várható esetleges időszakos áremelkedések kockázatát.

Az európai áram voltaképpen elérte a gazdaságilag elérhető legalacsonyabb árakat. Ennél lejjebb már várhatóan nem csökken a termék értékesítési költsége. Habár jelentős és tartós áremelkedésre nem számít a piac az elkövetkező 2-3 évben, időszakos megugrások viszont elképzelhetőek. Ezt a kockázatot a két éves szerződéssel semlegesíthetik a vállalatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK