A tavalyinál enyhébb ősz a gázfogyasztásban is érezteti hatását, idén szeptemberben és októberben az egy évvel korábbinál mintegy ötödével kevesebb gáz fogyott Magyarországon. Az idei első gáznapon − október hetedikén − a hazai gázfogyasztás (letárolás nélkül) 1,5 millióval, napi 19,5 millió köbméterre emelkedett − tudtuk meg az FGSZ Zrt.-től. Október utolsó hetében − kilencfokos átlaghőmérséklet mellett − ez az érték elérte a 32 milliót, az októberi csúcsot 36,1 millió köbméter jelentette.

Az októberi gázfogyasztás a Főgáz Zrt. szolgáltatási területén napi 1,3 és 7,2 millió köbméter között változott (ez az adat nem tartalmazza a társaság kiterjesztett egyetemes szolgáltatási területén értékesített gázmennyiséget, azaz tíz megye adatait.) Egy évvel ezelőtt az adat mintegy 30 százalékkal volt magasabb, az átlaghőmérséklet 5 fokos különbségéből, illetve a kötelező átvételi (kát) rendszer megszüntetése és a tudatosabb lakossági felhasználás következtében. Az októberi fogyasztás a társaság szerint harmadával múlhatja alul a tavalyi azonos időszakit.

Október második hétvégéjétől a lakossági fogyasztás fokozatosan két-három-négyszeresére növekedett − mondta a Napi Gazdaságnak Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője. Szeptemberben a Tigáz-ügyfelek földgázfogyasztása 80 százaléka volt az egy évvel korábbinak, de a legnagyobb lakossági fogyasztás is csupán egy hideg téli nap 30 százalékát tette ki.

Az E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. és az E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. tapasztalatai szerint a fogyasztás október 13-a után az addigi mintegy 2,5 millió köbméter közel duplájára emelkedett, a jelenlegi fogyasztás a téli átlag felét jelenti. Az E.On szerint a tavalyi azonos időszakban az ideinél mintegy 14 millió köbméterrel több gáz fogyott, a társaság mindkét elosztói területén a tavalyinál 100 millió köbméterrel alacsonyabb fogyasztást vár 2011-ben.

Október utolsó hetében a hőfogyasztás a hónap elején mért érték többszörösét tette ki − tudtuk meg a Főtáv Zrt.-től. A távfűtés a fővárosban az érintett lakások 99 százalékában elindult (egyes épületekben korszerűsítési munkák folynak). A tavaly szeptemberihez képest mintegy 32 százalékkal kevesebb hőt használtak fel a fogyasztók az idei kilencedik hónapban, és várhatóan az októberi adat is csökkenést mutat majd.