A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány felkérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy február végéig dolgozzon ki olyan fő- és alvállalkozói építési szerződésmintákat, amelyek alkalmazása biztosítani tudja a megrendelő és a teljesítésre kötelezett vállalkozó érdekeinek a jelenleginél egységesebb és kiegyensúlyozottabb érvényesülését.

A kormány továbbá felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége bevonásával vizsgálja meg, hogy az általuk létrehozott KA-VOSZ Zrt. tevékenysége az építtetői fedezetkezelői üzletággal 2013. július 1-től kibővíthető-e.

A határozat szerint a kormány felhívja a belügyminisztert és a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a tartozási lánc elleni fellépés egyik lehetséges eszközeként

a) vizsgálják meg az építési szerződések teljesítéséhez kapcsolódó munkaterület birtokba adásának feltételeit, korlátozását vagy kizárását, valamint a birtoklás tartalmát, és korlátozását,

b) dolgozzanak ki olyan javaslatot, amely az építési munkaterület építtető birtokába adásának korlátozásával elősegítheti a vállalkozó jogos követelésének kiegyenlítését.

Mindemellett a kormány úgy határozott, hogy felkéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló, 2011. február 16-i 2011/7/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetéséről gondoskodjon.