Így szerettek bele Magyarországba a külföldiek

Sokkal több külföldi turista érkezett Magyarországra 2014-ben az egy évvel korábbinál, az igazán erősnek a második félév bizonyult. A növekedést a forintgyengülés szerencsére csak részben magyarázza.
Napi.hu, 2015. március 7. szombat, 09:02
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt év negyedik negyedévében a külföldiek 11 millió látogatást tettek Magyarországon, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez összesen 24 millió napot jelent, ami 13 százalékkal múlja felül 2013 azonos időszakát - közölte a KSH.

A növekedés kisebb mértékben köszönhető a bevásárlóturistáknak: az egy napra látogatók (8 millió fő) száma 8,4 százalékkal nőtt, miközben a több napra érkező külföldiek száma 17 százalékkal 2,9 millió főre emelkedett. Az egy napra érkezők túlnyomó többsége, közel 90 százaléka természetesen valamelyik szomszédos országból jött: Szlovákiából 2,2, Romániából 1,7, Ausztriából 1,6 millióan, Ukrajnából 400 ezren. A romániai látogatók száma 15, a szlovákoké 13 százalékkal nőtt 2013 IV. negyedévéhez viszonyítva. Mindebben fontos szerepe lehetett a forint gyengülésének is: az euró és a román lej egysége nagyjából 3 százalékkal került többe az időszak közepén az egy évvel korábbinál. Az egy napra érkezők 39 százaléka átutazó, közel harmada vásárló, nem egészen 7 százaléka pedig munkavállaló és üzletelő volt.

Özönlenek a britek

A több napra érkezők között nagyot nőtt Magyarország népszerűsége a britek körében, 34 százalékkal jöttek többen, mint 2013 azonos időszakában. Az állampolgárság szerinti látogatószámokat tekintve a legtöbben Németországból (498 ezer), Szlovákiából (431 ezer) és Romániából (317 ezer) érkeztek. A több napra érkezők négyötöde turisztikai céllal jött, az üzleti céllal utazók aránya nem éri el a 9 százalékot, de ugyanez igaz az átutazókra is, miközben a munkavállalók súlya 6 százalék alatt maradt. A turisták között a legnépszerűbbnek a Nyugat-Dunántúl (40 százalék) és a Budapest-Közép-Duna-vidék (38 százalék) volt.

Forrás: KSH

A külföldi látogatók 2014 IV. negyedévében 349 milliárd forintot költöttek Magyarországon, 23 százalékkal többet, mint 2013 IV. negyedévében. A legnagyobb összegű magyarországi kiadás a németekhez kötődik (47 milliárd forint), melynek jelentős része turisztikai célú utazásokhoz kapcsolódott. Az osztrákok 38, a szlovákok 35 milliárd forintot költöttek hazánkban. Az egy napra látogató külföldiek kiadásainak összege 103 milliárd forint volt, 27 százalékkal több, mint 2013 IV. negyedévében. A több napra érkezők fejenként is többet költöttek, mint egy évvel korábban: az átlagos napi költés 700 forinttal 15 ezer forintra nőtt, a körutazók több mint 10 ezer forinttal költöttek többet, mint 2013 azonos időszakában (41 ezer forint), az egészségmegőrzési céllal érkezők átlagos napi költése is 13 ezerről, 22 ezerre nőtt.

Többet maradtak, több pénzt hoztak

Ami 2014 egészét illeti, igazán a második félévben indult be a növekedés, így az év során a külföldiek 46 millió látogatást tettek Magyarországon, 34 millió egy- és 12 millió többnapos utat. Az egynapos utak száma 2,6, a többnapos utaké 14 százalékkal emelkedett, az üzleti utakon kívül minden szegmensben növekedést mért a KSH.

A külföldiek összességében 110 millió napot töltöttek hazánkban, így tartózkodási idejük 8,3 százalékkal bővült a bázisévhez viszonyítva. Összesen 1460 milliárd forintot fordítottak magyarországi utazásukhoz kapcsolódóan termékekre és szolgáltatásokra, ebből a turisztikai kiadások összege 1070 milliárd forint. Az egy napra látogatóktól - akik arányukat tekintve a teljes látogatóforgalom háromnegyedét adták, a külföldi kiadások egynegyede származott.

Forrás: KSH

Mivel 2014-ben a magyar utazók 579 milliárd forintot fordítottak külföldi utazásukhoz kapcsolódóan termékekre és szolgáltatásokra, az egyenleg 880 milliárd forint pozitívumot mutat. Ez folyó áron 17 százalékos év/év növekedést jelent, amihez a forint euróhoz mért 4 százalékos gyengülése is hozzájárult.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.03.07 22:14

Dehogy szerettek bele. Az olcsóság miatt jönnek, az üzlet miatt amit errefelé utálnak. Olcsó minden a kurváktól a fogorvosig.

Orbán Viktor csinálja reklámot az országnak, annak az országnak amely a Unió GDP 0,7 %-át állítja elő. Lakói szegények, aki dolgozik az is. Csak politikusaink gyarapodnak szégyentelenül, arrafelé már a offshore sem bűn.

Egy senki egy semmi faluban halálra gazdagodja magát, bárdolatlan tesója igazgató lett, a Vezér falujában elrettentő példaként stadionok épülnek a semmimbe, senkinek. Ezt lehet mondjuk mutogatni, egy szar falú nagy stadionokkal

Ha ezt Gyurcsány megmert volna tenni Orbán forradalamt csinált volna.

Lassan de biztosan Észak-Koreához kezdünk hasonlítani. Oda is mennek a turisták amit ott látnak azt máshol nem láthatnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.03.07 21:42

az olcsó sör és lányok országa lettünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.07 11:54

@mandokilaci: Angliában borzalom az orvosi ellátás ...egy olyan országban ,amelyik 500 éve fosztogatja a Világot ???..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.03.07 11:33

Ebben az egy esetben köszönetet mondhatunk liberálbolsiéknak! A durván hazug, szégyentelen hírek özönét nyakló nélkül szétkürtölő mainstream médiájuk felkeltette a zemberek érdeklődését országunk iránt.

Milyen lehet az az ország, amely az unijó tagja, mégis a páriája? Eljönnek, hogy megnézzék és azt tapasztalják, hogy a liberálbolsik hangosan süvöltő maroknyi, külföldről jól megfizetett csapatán kívül a legtöbb ember elégedett, dolgozik és gyarapodik. Igaz, a hazaáruló liberálbolsik is gyarapodnak a júdáspénzből, ám az nem elég nekik, a megszokott tolvajlásaikból származó bevételek nagggyon-nagggyon hiányoznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2015.03.07 10:50

@unnortodox: Az angol turistákat a kint élő magyaroknak köszönhetik !Fiam is élt Angliában és Miskolcon a privát fogorvosnál angol nővel akadt össze .Az angol nő el volt szállva a magyar fogorvos milyen olcsó és milyen korszerű !Véletlenül magyar férfi vette el és egyúttal olcsón fogorvoshoz jutottak.Angliában borzalom az orvosi ellátás .Csodagyógyszerük van amúgy, az angol orvosok minden bajra PARACETAMOLT írnak !Érdemesebb más országban gyógyíttatni magukat ez az ingyenes brit eü miatt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html