Így teljesített az egészségügyi kassza

A kórházi adósságállomány kétharmadát is kiteszi az Egészségbiztosítási alapban az első öt hónapban megtakarított összeg - derül ki az OEP honlapjára felkerült adatokból. Az egészségügyi kassza 44 milliárdos többlete az időarányosnál 3,5 százalékkal több bevételből, és a tervezett kiadásoktól való 2 százalékos elmaradásból adódik.
Napi.hu, 2014. július 1. kedd, 15:01
Fotó: Reuters

Járulékbevételekből és hozzájárulásokból májusig az előirányzottnál 23 milliárd forinttal több, összesen 378 milliárd forint folyt be, a pluszt zömmel az egészségbiztosítási járulék 15 miiliárdos és az egészségügyi hozzájárulás majd 6 milliárdos többlete hozta össze. A baleseti adó 3,5 milliárd, a  gyógyszergyártói és forgalmazói befizetések az elvártnál 3,7 milliárd forinttal többel növelték az egészségügyi büdzsét.

A kiadási oldalon a gyógyító-megelőző ellátáson csaknem 13 milliárdot spóroltak 5 hónap alatt, ezen belül összevont szakellátásra 6 milliárddal kevesebbet költöttek, és a gyógyító-megelőző ellátások céltartaléka is a kasszában maradt. A gyógyító-megelőző ellátáson megspórolt összeg a költségvetési törvény módosítása nélkül is kifizethető lenne a beszállítók felé fennálló, a május végére 66 milliárd forintra duzzadt lejárt tartozás törlesztésére. Az E alapban képződő tartalék gyorssegélykénti év közbeni esetleges kifizetéséről  Zombor Gábor egészségügyi államitikár is beszélt - írja a Medicalonline az MTI-re hivatkozva.

Az e-alap első öt havi bevétele 812,5 milliárd, kiadása 768,9 milliárd forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.07.01 16:08

"Az e-alap első öt havi bevétele 812,5 milliárd, kiadása 768,9 milliárd forint volt."

De akkor miért nő az eü rendszerünk adóssága?
De akkor miért szállít a beszállító csak előre fizetett pénzért?
De akkor miért van csőd szélén oly sok beszállító?

Ebben mi a ráció?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html