Decemberben a költségvetési konszolidációnak köszönhetően 7,5 milliárd forinttal csökkent a költségvetési intézmények tartozása, így a kifizetetlen számlaállomány az előző havi rekord 74,1 milliárd forintról 66,6 milliárd forintra csökkent. 2011 decemberében a költségvetési intézmények lejárt tartozásállománya még csak 35 milliárd forint volt, vagyis egy év alatt közel megduplázódott ez az összeg - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. A 66,6 milliárd forintból 10,2 milliárd forinttal az államnak tartoznak a közintézmények - vagyis ez házon belüli tartozás.

A nagyobbik rész a szállítói tartozás, ez december végén 56,4 milliárd forint volt - magyarán ekkora összeggel hitelezték magyar cégek a közintézmények működését - ez a ki nem mutatott államadósság. Pontosabban fogalmazva ez még csak a lejárt tartozás,  a tényleges szállítói követelés ennek az összegnek a többszörösére rúghat. Erre világít rá az orvosi intézmények tartozásállománya: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a parlament honlapján a napokban hozta nyilvánosságra szeptemberi adatokat: eszerint a szeptember végén lejárt tartozásállomány 46,3 milliárd forint volt a gyógyító intézményeknél, az összes ki nem fizetett kötelezettség pedig 110,3 milliárd, vagyis az államkincstár közölt adatok ismeretében a teljes szállítói tartozás minimum a duplája a közölt adatnak.

A kormány épp a héten bocsájtotta vitára a számlák késedelmes fizetésről szóló törvénymódosítást, amit ha elfogadnak, akkor csak 30 napos határidővel lehetne számlát kibocsátani - a jelenlegi (állami) gyakorlatban ez akár 180 nap is lehet - és a késedelmes fizetés esetén kötelező lenne a jegybanki alapkamathoz kötött késedelmi kamatot fizetni. Mint látható ez a rendelkezés a költségvetési intézményeket is közvetlenül érintené.

Az egészségügyben nagy a baj

Az MÁK decemberi adatai szerint a lejárt tartozás a 60 napon túli tartományban 25,9 milliárd forint. Ebből a minősített (50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, 60 napon túli lejárt) tartozás 25,4 milliárd forint. A minősített adós intézetek száma kismértékben nőtt az előző hónaphoz képest, a tartozás tárgyidőszak végén 83 intézmény között oszlik meg.

A tartozásállomány meghatározó része - 74,7 százaléka - az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetnél halmozódott fel 49,7 milliárd forint összegben. Az EMMI fejezet teljes tartozásállományából a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 8,6 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 20,6 milliárd, a városoktól átvett kórházaké 11,4 milliárd forint.

Decemberben rendőrség 9,9 milliárd forintot kapott a működési költségekre, illetve konszolidációra, ennek ellenére csak 7,5 milliárd forinttal csökkent a kimutatott tartozásállomány. Ugyanakkor ez a rendkívüli juttatás elég volt a volt legalább a rendőrségi beszállítók kifizetésére, így hosszú idő után először nem szerepel egyetlen megyei rendőrkapitányság sem az államkincstár listáján. Sőt a nem fizetés problémája látszólag szinten kizárólag az egészségügyi intézményekre korlátozódik - legalábbis a most publikált adatokból ez látszik. A korábbi listákban rendszeresen szerepeltek a vízügy intézményei és egyetemek főiskolák is, a decemberi rangsorból ezek kimaradtak - ám vélhetően inkább következménye a késedelmes adatszolgáltatásnak semmint a gazdálkodási környezet javulásnak, hisz év decemberi hírek az egyetemek esetében inkább szóltak a szénszünetekről, mint az extra pénzjuttatásokról.

A következő hónapokban várhatóan lassul a kifizetetlen számlaállomány növekedése, annak ellenére, hogy az önkormányzati fenntartóktól az államhoz került több ezer közoktatási intézmény. Az általános iskolák tartozása minimális, hisz az esetleges veszteséges működést jellemzően lenyelték a fenntartó önkormányzatok - amelyek konszolidálása szintén kormányzati program.  Az egészségügyben viszont várhatóan nem javul a helyzet - hisz a finanszírozás a tavalyi szinten maradt, rövid távon pedig a költségvetés bizonytalanságai miatt nem lehet újabb adósságrendezésre számítani.

A nemfizető közintézmények lejárt tartozása 2012 december 31. (millió forint)
A nemfizető közintézmények lejárt tartozása 2012 december 31. (millió forint)
Fejér Megyei Szent György Kórház2799
Jávorszky Ödön Városi Kórház2654
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelõintézet2344
Zala Megyei Kórház2021
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház1828
Heim Pál Gyermekkórház1236
Károlyi Sándor Kórház1220
Tolna Megyei Balassa János Kórház1202
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelõintézet1064
Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága448
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház367
Heves Megyei Múzeumi Szervezet55
Móricz Zsigmond Gimnázium42
Somogyi Térségi Integrált Szakképzõ Központ120
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság118
BAZ Megyei Önkormányzat Szociális - és Gyermekvédelmi Központja481
Móra Ferenc Múzeum61
Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény221
Reménysugár Otthon20
Kõris Otthon33
Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola35
Szent István és Szent László Kórház81
Központi Stomatológiai Intézet103
Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelõintézet297
Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház757
Szent Lázár Megyei Kórház768
Gróf Esterházy Kórház és Rendelõintézet223
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház531
J-N-Sz Megyei Hetényi Géza Kórház884
Vaszary Kolos Kórház812
Bajai Szent Rókus Kórház317
Kalocsai Szent Kereszt Kórház589
Orosháza Városi Önkormányzat Kórháza876
Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelõintézet498
Sátoraljaújhely Erzsébet Kórháza198
Hódmezõvásárhely Erzsébet Kórház413
Mór Városi Kórház-Rendelõintézet78
Margit Kórház (Csorna)161
Sopron Erzsébet Kórház434
Kátai Gábor Kórház791
Selye János Kórház194
Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelõintézet174
Bonyhád Városi Kórház-Rendelõintézet151
Magyar Imre Kórház376
Városi Kórház Keszthely347
Kiskunfélegyházi Városi Kórház828
Szent Rókus Kórház415
Marcali Városi Önkormányzat Kórház147
Nádasdy Tamás Szakközépiskola15
Forrás: MÁK