Így történt a hortobágyi tragédia

Ma délután egy 250 kilogrammos orosz, repeszromboló bomba robbanása okozta négy honvédségi tűzszerész halálát. Sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes.
MTI, 2016. július 1. péntek, 23:12
Fotó: Napi.hu

A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják - mondta Simicskó István, a honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón. Sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes. Az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre. Pótolhatatlan veszteség érte a honvédséget, és Magyarországot - mondta Simicskó.

A baleset körülbelül délután kettő órakor történt, amikor felrobbant a 250 kilogrammos repeszromboló bomba. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Az elmúlt hetven évben a tűzszerész katonák mintegy 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek robbanószerkezetektől. Ez idő alatt több mint 20 millió robbanószerkezetet hatástalanítottak.

Évente körülbelül 2500 lakossági bejelentés érkezik a honvédségi tűzszerészekhez, 2015-ben 2612, idén több mint 1200 bejelentés érkezett.

Az elmúlt hetven évben több mint háromszáz katona vesztette életét.

Egy megsérült tűzszerészt mentőhelikopterrel vitték kórházba, több műtét vár még rá. A legjobb orvosokat berendelték a kórházba. Megjegyezte azt is, hogy a katona a kórházban megkérte a barátnője kezét.

A gyújtószerkezetet már eltávolították

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. "Négy kiváló katonát vesztettünk el".

A 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repeszromboló bombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció. A helyszínen most is tartanak a vizsgálatok az ügyészség és különböző hatóságok bevonásával. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet.

Az I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben.

Rengeteg bomba van még a területen

Tavaly januárja óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján.

Pénteken 32-enttek részt a mentesítési munkálatokban ebből 15-en tűzszerészek voltak.

A lőtéren, ami 1940 óta úgynevezett "bombavetőtér" rendkívül erősen szennyezett terület. Jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák és egyéb más gránátok találhatóak.

A felrobbant bomba 250 kilós volt, a helyszínen találták, és két bomba várt megsemmisítésre. A bombák hatástalanítva voltak, korábban kiszerelték a gyújtószerkezeteket, és pénteken akarták őket megsemmisíteni.

Értetlenül állnak a tragédia előtt

Benkő Tibor azt mondta, nem tudják mi váltotta ki a robbanást. A szakemberek értetlenül állnak a dolog előtt, a meghalt tűzszerészek nem most találkoztak először ilyen bombával, már többször hatástalanítottak és semmisíttettek meg ilyen bombákat. Vezetőjük tíz éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, első osztályú tűzszerész.

Benkő Tibor és Simicskó István is részvétét fejezte ki az elhunyt katonák családjai, hozzátartozói számára.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szakmai előírások szerint minimum két tűzszerész kell a hatástalanításhoz. A felrobbant bomba súlya miatt azonban több tűzszerészre volt szükség, a szakemberek szerint a feladatot kevesebb emberrel nem lehetett volna végrehajtani. Két bomba várt megsemmisítésre, és több mint valószínű, hogy váratlanul robbant fel a bomba, hiszen a hatástalanítás ellenére robbant fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matuska63, 2016.07.03 10:32

@joekiss: Nemcsak az oroszok jártak arra, hanem a baráti országok is. A vetést nem befolyásolja a környezet,de a megfigyelést igen. Mint azt az első hsz.-ban írtam én is a szabályozók nem megfelelőségében látom az okot. Hozzáteszem én nem hiszek abban. hogy csak két 250-est akartak robban tani, arra gyanakszom, hogy volt még mellette apróság is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2016.07.03 05:19

@matuska63:
Miért hoztak volna a szovjetek kísérleti bombát a Hortobágyra, amikor volt nekik elég területük erre a célra? És a kísérleteket általában az előállítás helyén vagy annak közelében végzik, mert ott alakítják ki a kiértékeléshez szükséges infrastruktúrát.
Egy 250 kg-os bomba felrobbanása után én nem tudom elképzelni, hogy kiderítsék a robbanás pontos okát. Egyedül az életben maradt tűzszerész vallomása lehet a kiindulópont. Ha a tűzszerészek az előírások szerint jártak el, akkor őket nem lehet hibáztatni, viszont kérdés, hogy megfelelők-e a szabályzók az ilyen esetekre. Elgondolkodtató, hogy itthon több tűzszerészt veszítettünk most el mentesítés során, mint Afganisztánban, harci körülmények között. Azon is el lehet gondolkodni, hogy a katonaság évtizedes pénztelensége hogyan járult közvetetten hozzá ehhez a tragédiához. Persze nincsenek illúzióim arra, hogy ez majd szóba kerül a vizsgálati anyagban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2016.07.02 23:19

@foldnyuzo: Igen. Mivel ezeknek a bombáknak egy része kísérleti volt, vagy átalakított így elképzelhető volt olyan amelyikben rejtett gyújtó is volt még, de erre elég kicsi a lehetőség. Amire nagyobb, hogy az idő múlásával a robbanóanyagokban is történik bomlás változás, valamint ezek reakcióba lépnek a bomba falával, amikből újabb és veszélyesebb vegyületek jönnek létre. Mivel a testek mozgatása sem egyszerű, elképzelhető egy hirtelen mozgás vagy űtödés és beindul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.02 17:47

@matuska63:
Talán értesz hozzá, ezért kérdezem, gyújtó nélkül hogyan robbanhatott fel a bomba, egyáltalán felrobbanhat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2016.07.02 11:31

Felhívnám a hozzászólók figyelmét, hogy a cikket figyelmesebben kéne elolvasni. A gyújtók ki voltak szerelve. A robot nem arra való és technikailag nem is tud elvinni 250 kg-ot. Ez a lőtér kísérleti eszközök kipróbálására is szolgált, tehát sok teljesen ismeretlen vagy úgy módosított eszköz van ott ami a tűzszerész megölésére alakítottak ki, vagy át. Én szervezésileg inkább abban látom a problémát, hogy egy akkora területen (üres) és azokkal a feltételekkel (kísérleti eszközök) minek kell gyűjtött robbantást csinálni. Megértem én, hogy az egyenkénti több pénzbe kerül, (és még több szart felszínre hoz, és növelve a megsemmisítendő eszközök mennyiségét). ellenben sokkal biztonságosabb. Részvétem a hozzátartozóknak, és a bajtársaknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html