A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják - mondta Simicskó István, a honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón. Sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes. Az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre. Pótolhatatlan veszteség érte a honvédséget, és Magyarországot - mondta Simicskó.

A baleset körülbelül délután kettő órakor történt, amikor felrobbant a 250 kilogrammos repeszromboló bomba. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Az elmúlt hetven évben a tűzszerész katonák mintegy 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek robbanószerkezetektől. Ez idő alatt több mint 20 millió robbanószerkezetet hatástalanítottak.

Évente körülbelül 2500 lakossági bejelentés érkezik a honvédségi tűzszerészekhez, 2015-ben 2612, idén több mint 1200 bejelentés érkezett.

Az elmúlt hetven évben több mint háromszáz katona vesztette életét.

Egy megsérült tűzszerészt mentőhelikopterrel vitték kórházba, több műtét vár még rá. A legjobb orvosokat berendelték a kórházba. Megjegyezte azt is, hogy a katona a kórházban megkérte a barátnője kezét.

A gyújtószerkezetet már eltávolították

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. "Négy kiváló katonát vesztettünk el".

A 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repeszromboló bombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció. A helyszínen most is tartanak a vizsgálatok az ügyészség és különböző hatóságok bevonásával. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet.

Az I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben.

Rengeteg bomba van még a területen

Tavaly januárja óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján.

Pénteken 32-enttek részt a mentesítési munkálatokban ebből 15-en tűzszerészek voltak.

A lőtéren, ami 1940 óta úgynevezett "bombavetőtér" rendkívül erősen szennyezett terület. Jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák és egyéb más gránátok találhatóak.

A felrobbant bomba 250 kilós volt, a helyszínen találták, és két bomba várt megsemmisítésre. A bombák hatástalanítva voltak, korábban kiszerelték a gyújtószerkezeteket, és pénteken akarták őket megsemmisíteni.

Értetlenül állnak a tragédia előtt

Benkő Tibor azt mondta, nem tudják mi váltotta ki a robbanást. A szakemberek értetlenül állnak a dolog előtt, a meghalt tűzszerészek nem most találkoztak először ilyen bombával, már többször hatástalanítottak és semmisíttettek meg ilyen bombákat. Vezetőjük tíz éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, első osztályú tűzszerész.

Benkő Tibor és Simicskó István is részvétét fejezte ki az elhunyt katonák családjai, hozzátartozói számára.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szakmai előírások szerint minimum két tűzszerész kell a hatástalanításhoz. A felrobbant bomba súlya miatt azonban több tűzszerészre volt szükség, a szakemberek szerint a feladatot kevesebb emberrel nem lehetett volna végrehajtani. Két bomba várt megsemmisítésre, és több mint valószínű, hogy váratlanul robbant fel a bomba, hiszen a hatástalanítás ellenére robbant fel.