Így történt az Ebola-fertőzés

Állatkísérlet közben szúrta meg magát az ebola-vírusával szennyezett tűvel egy magyar kutató Budapesten. A hazai hatóságok csak a Washington Post beszámolója után adtak ki közleményt az esetről - tudta meg a Népszava.
Szepesi Anita, 2018. április 21. szombat, 08:50
Fotó: Reuters

Filovírussal végzett munka során baleset történt az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában, az érintett laboratóriumi dolgozó egy hete kórházban van, megfigyelik - közölte tegnap az OKI kommunikációs osztálya az MTI-vel. A Népszava úgy tudja, a balesetre úgy került sor, hogy a kutató egerekbe fecskendezte az ebola-vírust, és amikor a tűt akarta fertőtleníteni, véletlenül átszúrta a biztonsági szkafanderét - írja a lap.

A kutatót azonnal elkülönítették a Szent László kórház speciális kórtermében, ahol azóta is megfigyelik. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) szerzett kísérleti vakcinát a nagyobb baj megelőzésére, ezt 24 órán belül meg is kapta.

Az ebola-vírusa vérrel és testváladékkal fertőz, így a biztonsági intézkedések miatt nem valószínű, hogy a kutató másokat is megfertőzhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK