Így úszhattuk volna meg a svájcifrank-sokkot

Kisebb kamatkülönbözettel, fix kamatozású jelzáloghitelekkel illetve azzal lett volna elkerülhető a háztartások tömeges devizahitel-felvétele, ha a monetáris hatóságok kevésbé ódzkodtak volna az árfolyam-volatilitástól.
NAPI, 2010. szeptember 3. péntek, 11:25
Fotó:

A pénzügyi válság Lehman-csőd utáni fázisa a tíz új EU-tagország bankrendszereinek több gyengeségét is felszínre hozta - állapítja meg a Csajbók Attila, Hudecz András és Tamási Bálint által jegyzett tanulmány. Az MNB kutatói szerint az egyik ilyen gyakori gyengeség a kiterjedt devizahitelezés.

A devizahitelezésben érintett országok bankjai közvetlen árfolyamkockázatot nem vállaltak magukra, ezt továbbhárították lakossági és vállalati ügyfeleikre. A válság során több országban nagymértékű leértékelődés zajlott le vagy megnőtt egy ilyen leértékelődés valószínűsége, s így a természetes fedezettel nem rendelkező lakossági és vállalati ügyfelek árfolyamkockázata a bankok számára is megjelenő hitelkockázattá alakult át. Ez a pénzügyi stabilitás fenntartásában komoly problémát okoz és a monetáris politikát is korlátozza azokban az országokban ahol ez utóbbi elsősorban az árfolyamcsatornán keresztül képes hatni a gazdaságra.

A háztartásoknak nyújtott devizahitelek elterjedtsége az új EU-tagországok csoportján belül nagyon eltérő mintát mutat mind keresztmetszetben, mind időben. Csehországban például gyakorlatilag nem volt lakossági devizahitelezés, míg egyes balti országokban a devizahitelek részaránya a teljes lakossági hitelezésen belül a 100 százalékot közelítette.

A háztartások által felvett, fedezetlen devizahitelek elterjedtsége ugyanakkor nem csak a 10 új EU-tagország sajátja: például Ausztriában is széles körben vett igénybe a lakosság nem euró alapú kölcsönöket.

Lengyel kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy szignifikáns helyettesítési hatás mutatkozik a hazai fizetőeszközről a külföldi devizára váltás esetében, ha monetáris politikai sokk következik be, azaz megugrik a kamatkülönbözet.A hazai kutatók becslési eredményei szerint is befolyásolhatta a lakossági devizahitelek elterjedtségét a kamatkülönbözet, a monetáris rezsim milyensége és a jelzáloghitelezés egyes intézményi vonásai.

A lakossági devizahitelezés mértékét csökkentette, ha a kamatkülönbözet mérsékelt volt, ha a háztartások számára fix kamatozású jelzáloghitelek is elérhetőek voltak, illetve ha a monetáris hatóság magatartására kevéssé volt jellemző az árfolyam-volatilitástól való ódzkodás ("fear of floating"). Utóbbi magyarázata az lehet, hogy a viszonylag stabil devizaárfolyam a kiszámíthatóság érzetét üzeni a hitelfelvevőnek, ami ösztönözheti a külföldi devizában való eladósodást.

A szerzők az eredmények alapján úgy vélik, hogy egy olyan környezetben, ahol mindinkább elérhetők a devizahitelek, a monetáris politikának a gyors inflációcsökkentésre kellene céloznia, amivel mérsékelheti a kamatok különbözetét. További megállapítás, hogy a fix kamatozású, hosszú lejáratú, hazai devizában felvehető hitelek szélesebb körű elérhetősége (például a hazai államkötvénypiacok fiskális szempontból fenntartható ösztönzésén keresztül) vonzóbbá teheti az ilyen kölcsönöket a háztartások számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

moszad, 2010.09.07 13:34

egy kicsit elfogultan veszed a dolgokat, gondolod hogy a vityka nem ezt csinálja tovább csak a vak nem látja hogy ő egy nagy hantás eddig akadályozott mindent tüntetés dobálódzás kordon bontás ki-be vonulás a Parlamentben, most meg a nagy "Nemzeti meséje az összefogásról meg a magyarkodásról hát köszi de hányinger az egész.
A devizások meg mehetnek az utcára miatta nem csinált semmit csak nagy duma meg hanta az egész kormányzásnak nevezett hatalmi harca eddig csak az alkotmánnyal meg ilyen hatalmi koncentrációval foglalkozott, meg azzal hogy mindenkit lecserélt a saját embereire ez az orbán féle demokrácia!!! Köszi de akkor szavazz rá és te is mehetsz az utcára lakni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

petyminger, 2010.09.06 13:29

ha a komcsi magyar elit bankok általi lefizetéssei miatt a magyar nemzeti adósságot nem akarták újratárgyalni, akkor vajon miből gondolja bárki is, hogy a elmúlt 8 év komcsi vezetésének semmi köze a válságot megelőző devizaeladósításban?

AZ MNB-s helytartók nyilatkozatai 7 percben:
http://www.youtube.com/watch?v=bz_bjbBf6A8
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.03 16:45

Amit megkerestél 10 év alatt a CHF olcsó hitelkamaton azt most a következő 10 évben bebukod az árfolyamon, ha objektiven belegondolsz ez teljesen normális, mitöl lenne ugyanaz az áru (hitel) más piaci áron tartósan , csak neked olcsó kamat kelett mert azt hitted attól olcsóbb a hitel - ezt hivják pszichologiának, ezért van a 2000 ft.os furógép stb...de ha több mint évi egy lyuk kell akor előveszed az eszed és egy normálisat veszel..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html