Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár nem ígér alapvető változásokat a béren kívüli juttatások terén a Parlament elé terjesztett adótörvény javaslat, mégis érdemes néhány kedvezményre és szigorításra odafigyelnünk - javasolja Fata László cafeteria szakértő.

1. Nem visszaváltható utalványok

A rendeltetésszerű joggyakorlás fontos követelménye, hogy ha valaki egy adott célra (például iskolakezdésre, ruházatra, kulturális belépőre) szóló utalványt kap a munkáltatójától, akkor ezt az utalványt erre a célra használja fel. Ha azonban egy utalvány visszaváltható, pénzzé alakítható, akkor nem valósul meg a törvényalkotói szándék, így az erre adott kedvezmények nem érik el a kívánt célokat.

Az új adótörvény-javaslatcsomag ennek szellemében szigorít a kedvező adózású és adómentes juttatások körében alkalmazható utalványok meghatározásán. Eszerint a jövőben egyértelműen kizárja azokat az utalványokat a kedvező adózási körből, melyek visszaválthatóak, készpénzzé alakíthatóak.

2. Lakáshitel-törlesztés támogatása adómentesen

A munkáltató évek óta adhat adómentesen lakáscélú támogatást a munkavállalóinak. A jelentős (folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő) mértékű támogatást a munkavállalók ezidáig lakás vásárlására, építésre és korszerűsítésre használhatták fel - foglalja össze a jelenleg is hatályos szabályokat Fata László, a cafeteriatrend.hu szakértője.

Bár sok munkavállalónál a már meglévő lakás hiteleinek törlesztéséhez is jól jött volna a támogatás, az eddigi szabályok ezt nem tették adómentesen lehetővé. Az új javaslatcsomag elfogadását követően, a törvényi feltételeknek való megfelelés esetén a jövőben a lakáscélú hitel törlesztését is támogathatja a munkáltató.

3. Többet is megéri pénztárba tenni

2013-ban ha valaki például önkéntes nyugdíjpénztárba saját befizetéseket teljesít, akkor - a különleges szabályoktól eltekintve - az összeg 20 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot jóváírnak a számláján. Hasonló kedvezménnyel élhetünk együttesen az egészségpénztár és önsegélyező pénztár estében is. A jóváírás azonban az összes pénztárnál összeszámolva sem lehet több mint 120 ezer forint.

Így például egy önkéntes nyugdíjpénztárban befizetésnél igénybe vehetünk maximum 100 ezer forint kedvezményt, de ekkor más pénztárban maximum 20 ezer forint jóváíráshoz juthatunk. Az új adócsomag elfogadása esetén ez a keret növekedhet. Eszerint is a saját befizetések 20 százaléka lehet a jóváírás értéke, de ez összesen 150 ezer forint értéket érhet el a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva. Azonban az egyes pénztártípusokra külön-külön nem lenne korlátozás. Így elképzelhető, hogy az összes kedvezményt egyetlen általunk fontosnak ítélt pénztártípusban vesszük igénybe.

4. Biztosítások szabályozása

A kockázati biztosítás "havonta, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan - fizetett díja" 2013-ban adómentes. Sok esetben azonban a biztosítási díj nem havi ütemezésben kerül térítésre, hanem éves, féléves, negyedéves ciklusok alapján. Ilyen esetben az éppen aktuális befizetett díj magasabb lehetett, mint az adott hónapra vonatkozó keret.

A 2014-re vonatkozó javaslat könnyebben értelmezhetővé teszi ezt a helyzetet. Az elfogadásra váró új szabályozás már a befizetett díj egy hónapra vonatkozó értékét figyel az értékhatárhoz viszonyítva, így semmi gondot nem okoz majd a havinál ritkább díjfizetés értelmezése.

Új pontosításként jelenik meg az adócsomagban a kockázati biztosítások meghatározásának kiegészítése. A jövőben nem tekintené az adótörvény kockázati biztosításnak azt a biztosítást, melynél a biztosító által adott szolgáltatás nem haladja meg a befizetett díjakat és ezek hozamait. Így az ilyen biztosítások esetén a kockázati biztosításokra vonatkozó kedvezményes adózás lehetőségeit sem vehetnénk igénybe - írta a szakértő.