Így változhat a nyugdíjemelés

A magyar nyugdíjrendszer látszólag rendben van, az elmúlt években a nyugdíjak vásárlóértéke emelkedett, a kötelező magánpénztári rendszer majdnem teljes felszámolásával a nyugdíjrendszer pillanatnyi kiadásai is csökkentek. A harmadik Orbán-kormány nincs lépéskényszerben, de a nyugdíjrendszer átalakításokra szorul.
Napi.hu, 2014. április 8. kedd, 07:11
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt négy évben komoly változásokat hozott az nyugdíjrendszerben, hisz a kétharmaddal hatalomra került második Orbán-kormány gyakorlatilag fölszámolta a magánpénztári rendszert, így a jövőbeni nyugdíjakat kizárólag az állami felosztó-kirovó rendszerű társadalombiztosítási, valamint az önkéntes megtakarításokból lehet fedezni. A magánpénztárak - majdnem teljes - megszüntetése rövid távon tehermentesítette a költségvetést - hisz nem esik ki járulékbevétel - ezzel szemben az állam jövőbeni (Implicit) kiadásait növelte.

Hasonló mértékű átalakításokra a nyugdíjrendszerben a következő négy évben nem kell számítani, hisz a rendszer rövid távon fenntartható, ennek ellenére egy újabb minireform kidolgozása nem halogatható - erre a ciklus második felében kerülhet sor. Komoly változásokra a kormánypártok sem készülnek rövidtávon, a napirenden a nők 40 éves szolgálati jogviszonnyal való - korhatár előtti - nyugdíjazásában várhatóak változások a Napi.hu információi szerint.

Inkább finomításokra lehet számítani

A Fidesz szerint a program sikeres - ezt jelzi, hogy a program indulása óta vagyis az elmúlt két évben - mintegy 100 ezer olyan nő szerzett teljes jogú nyugdíjat, akik nem érték el a rájuk irányadó korhatárt, ám 40 szolgálati évet fel tudtak mutatni. ( A nyugdíjjogosultság szempontjából nem kellett a negyven évet ténylegesen ledolgozni, elég volt akár 32 év munkával töltött, ha emellett gyermeket is nevelt az illető hölgy.) A program eddigi sikerén felbuzdulva a Fidesz olyan változásokat kezdeményezhet, amely szélesíti heti a női 40 programba bekerülők számát.

Információink szerint a női 40 év programot a Fidesz a jelenlegi formában tartaná fenn, annak ellenére, hogy az jogilag diszkriminatív. Az elképzelhetetlen és fel sem merülhet, hogy a diszkrimináció felszámolását úgy oldják, meg, hogy a programot kiterjesszék a férfiakra is, annak elvi és anyagi okai miatt sem.

Nyugdíjjogi szakértői ezzel szemben azt szorgalmazzák, hogy a programot illesszék be a korhatár alatti nyugdíjak rendszerébe. A nyugdíjkorhatár emelése az idén megkezdődött jelenleg már nem 62, hanem 62,5 év a korhatár, ami az évtized végére fokozatosan 65 évre emelkedik. Szakértői anyagokban felmerülő javaslatok - amelyeket viszont a Fidesz soha nem tett magáévá - szerint érdemes lenne egy szigorúan malusos rendszerben oldani a szigorú korhatárt - ehhez lehetne "hozzápasszintani" a női 40-es programot.

Egyébi számla vs. NDC

A szakértői várakozások szerint a következő négy évben újra előkerül az egyéni számlák kérdése. Az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlák bevezetésére a magánpénztárak államosításakor tett ígéretet a második Orbán-kormány - ám ez nem valósult meg. A magyar nyugdíjrendszer ugyanis nem egyéni számlás elven működik, hanem azt figyeli, hogy a teljes életpálya hosszában - pontosabban 1988 óta - milyen jövedelem után fizettek járulékot és mennyi szolgálati idővel rendelkezik az adott nyugdíjas. A rendszer összetettségéből nem igazán lehet előre megmondani, hogy mekkora nyugdíja lesz egy mai negyvenévesnek a 2030-as nyugdíjazásakor.

Ennek ellenére időről-időre felvetődik a német pontrendszeres vagy a svéd rendszer hazai bevezetése. A Fidesz ebben a kérdésben nem foglalt állást - ennek ellenére nem kizárható, hogy a jövőben a nyugdíjrendszert egy ilyen irányba mozdítanák el, a valódi NDC (névleges egyéni számlás nyugdíjrendszer) irányába, ahol a befizetett járulékokat tartanák nyilván, egy elméleti kamattal növelve az virtuális egyéni számlán, amely a nyugdíjazáskor nyugdíjjáradékra váltható lenne.

Szolidabb (reál)nyugdíjemelések jöhetnek

Az elmúlt két évben jelentősen - csaknem öt százalékkal -  emelkedett a nyugdíjak reálértéke, annak ellenére, hogy a  vonatkozó szabályok szerint csak az inflációval lehetett volna korrigálni. Az 2012-2014 közötti három évben a kormány a várható inflációt felülbecsülte a ténylegesnél - így nőhettek gyorsabban a nyugdíjak. Az inflációs fölüllövésnek egyik oka a rezsicsökkentés volt - ami viszont a következő kormányzati ciklusban aligha folytatódik -, így kisebb az esélye a meglepetés dezinflációnak és a ciklus első felében nem is lesz érdeke a kormánynak a nyugdíjak terven felüli emelése sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugga, 2014.04.12 05:04

@nakivagyok: Ez a csúcs. A nyugger bevételéből él a család. Korfát láttál már? Van cigánykorfa is. Kolompárék szerinted fogják finanszírozni ezt a játékot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.10 06:32

@jobbajobb: 2014. április 8., kedd 11:49
Hogy mondod? a nyugdíjak vásárlóértéke emelkedett? Ja, hogy a plakáton. Sőt túl van teljesítve! A tett lett túlteljesítve, nem a szlogen:
emelkedik, részben emelkedik, van amiben emelkedik, nem emelkedik, csökken, jelentősen csökken!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nakivagyok, 2014.04.10 04:11

@Nyugga: Szerintem kedves Nyugga,a képen maga is szerepel ott ül a "debilek" között. Miért kell azt hinni, hogy ha az ember megöregszik, akkor hülyévé változik? Na nem, nem vagyok narancs imádó,s nem vagyok ennek a helyzetnek meg értője sem. De ha bele gondol, hogy hány család él a "nyuggerek" bevételéből, azt hiszem igen csak le esne az álla.Mert sajnos igaz ez, nálunk is ugyan ez a helyzet. S ha azt hiszi, hogy sajnálom tőlük akkor igazi debil. Örülök, hogy segíteni tudunk, nekünk már nem igen van annyi ennivalóra s ruházatra szükségünk. A gyógyszerekkel is "mahinálok", csak a lét fenntartáshoz valót váltom ki, hisz akkor ki segít a fiataloknak, ha a "nyuggerek" nem lesznek! Sajnos ilyen világban élünk. Élünk?????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2014.04.09 11:15

@jobbajobb: Örűlök hogy a hülyesége nem változott. Nézze már meg hány szavazatot kapott 2002-ben a FIDESZ és mennyivel kevesebbet 2014-ben. Nem a fiatalok szavaztak a FIDESZre ,azok nem hülyék, hanem a rezsicsökkentéssel megvezetett Mari nénik János bácsik.Az biztos hogy tanultak az előző kormány hibáiból, rájöttek,hogy az őszinteség a politikában egyenlő a halállal és hazudtak akkor is amikor kérdeztek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugga, 2014.04.09 06:25

@laci_52: Ha az átlagfizetésből indulok ki, akkor a nyugger jobban él, mint az átlag dolgozó vagy a dolgozó gyereke. Nyugger 350 Euro, dolgozó + gyerek = 500 Euro, vagyis 250 Euro per fő. De adjuk hozzá a kedvezményt, pótlékot. Jusson rájuk 350 a 250 helyett. Szerinted az normális, hogy ugyanannyi pénz jut egy nyugerre, mint egy felnövő gyerekre vagy a nyuggert eltartó aktívra? Korfát láttál már? Tegnap jött ki egy felmérés, hogy mennyien mennének el az országból. Mennek is, a nyuggerek meg lerendezik majd a meccset Kolompárékkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html