Így változhat a pedagógusok fizetése

Pedagógus-életpálya rendszer címén új bértáblát és minősítő rendszert akar bevezetni Hoffmann Rózsa tárcája; a kezdő tanárok bére másfélszeresére, a legjobbaké kétszeresére nőhet – írja a Magyar Nemzet.
NAPI, 2010. november 16. kedd, 08:55
Fotó:

Erősebben differenciálnák a pedagógusok rangját és fizetését is a pedagógus-életpályamodell tervezete szerint. Az életpálya öt szintből állna: a kétéves gyakornoki időt a pedagógus I., a pedagógus II., a mesterpedagógus és a tudóstanári szint követik.

A fokozatok eléréséhez a többéves tapasztalat vizsgák teljesítése is szükséges, az utóbbi két szint pedig jelentős bérelőnyöket nyújtana majd a tanároknak. A pályakezdő tanárok 180 ezer forintos alapbért kapnának, az I. fokozat 198 ezres, a II. pedig 270 ezres alapbért biztosítana.

A tudóstanári szinthez PhD fokozat és 14 éves pedagógusi karrier kell, cserébe akár 477 ezres alapbért nyújtana a 2012 / 2013-as tanévtől bevezetendő új bértábla. Az osztályfőnöki és igazgatói pótlékokat is megsokszoroznák.

Az új közoktatási törvény tervezete is jelentős módosításokat tartalmaz: tartós és súlyos fegyelmi vétség esetén eltilthatják, vagy kiemelhetik a "brutális" tanulókat. Kötelezővé tennék a természettudományos érettségit, és visszaadnák a középiskoláknak a felvételi megszervezését.

A Magyar Nemzet úgy tudja, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn megegyezett a vele az utóbbi napokban erős véleménykülönbségeket megfogalmazó Pokorni Zoltánnal.

HOZZÁSZÓLÁSOK