Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters adatközlése alapján az április 11 - április 15-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,9 százalékkal, a gázolajé 12,5 százalékkal ugrott meg. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva.

Az üzemanyagpiacokon a heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján - az április 15-i, pénteki 3 forintos benzin és a 4 forintos dízel áremelést is figyelembe véve -  a benzin ára várhatóan nem változik, esetleg 2 forinttal emelkedik, míg a dízel ára 5-6 forinttal is nőhet.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27%-os áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 2,5, az NWE piacon 5, az ARA piacon 7 forint körüli árnövekedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 11-12 forintos áremelkedést mutatnak. Mivel pénteken, április 15-én már egy 3 forintos benzinár és egy 4 forintos dízel áremelés megtörtént, ezért hétfőn, április 18-án várhatóan a benzin ára nem változik, esetleg 2 forinttal emelkedik, a dízel ára viszont 5-6 forint között emelkedhet. Így a benzin ára 330 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 319 forint/liter körüli szinten változhat.

Az olajtermelő országok hétvégi, dohai konferenciájának kimenetele erősen módosíthatja az áralakulást. Amennyiben nem lesz megállapodás, az az árak gyors és erős csökkenését okozhatják, minden ennél jobb megoldás stabilizálhatja az árszintet - hívja fel a figyelmet a GKI Energiakutató elemzése.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 10, a gázolaj ára 15 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki átlagos keresetek változása miatt 20 százalékkal több benzint és 26 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.