Így változik a gáz ára januártól

Lapunk információja szerint a hét elején megállapodás született a gázszolgáltatók és a kormány között az egyetemes szolgáltatói körben (azaz a lakossági és a kisebb intézményi, céges fogyasztók számára) január elsejétől érvényes hatósági ármeghatározás alapképletéről.
NAPI, 2010. november 18. csütörtök, 09:22
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke.

Ennek értelmében 60 százalékban a hosszú távú orosz gázmegállapodásokban szereplő ár, 40 százalékban pedig a rotterdami tőzsde spot ára határozza majd meg az egyetemes szolgáltatásban a földgáz árát. A Gazprom a múlt héten közölte: európai vásárlóknak a negyedik negyedévben az előző periódus 318 dolláros ára helyett köbméterenként átlagosan 327 dollárért adja a földgázt.

Úgy tudjuk, ha a szolgáltatók az árképlet mellett nyereséget érnek el, azt be kell fizetniük a költségvetésbe, az elért veszteség azonban őket terheli. Emellett jelentősen csökken a hálózatüzemeltetők elismerhető költségeinek köre. A jövő év elejétől a fogyasztás mennyiségétől függő, sávos rendszerben emelkedhet az egyetemes szolgáltatói körben a gáz ára: a legkisebb fogyasztók 0,5, a legnagyobbak pedig kilenc százalékkal vásárolhatják drágábban a földgázt.

A Napi Gazdaság információi szerint a szolgáltatók tetszését nem nyerte el az új rendszer, amely nyomán több iparági szereplő lehet veszteséges jövőre, legrosszabbul pedig a zömében kisfogyasztó ügyfélkörrel rendelkező szolgáltatók járhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK