Így változik az életünk 2013 január 1-jétől

Számos területen hoz változást az új év Magyarországon, összegyűjtöttük a legfontosabbakat.
Major András, 2012. december 29. szombat, 08:50
Fotó: Napi.hu

Adó-, bér- és nyugdíjváltozásokkal indul 2013

Kezdjük az egyik legfontosabbal: szinte csak újdonságot hoz 2013 az adózásban. Ennek lesz aki örül, de a többség igencsak szívhatja a fogát. Módosul a családi kedvezményre vonatkozó néhány szabály is.

Jó hír, hogy januárban 5,2 százalékkal emelkedik azok ellátása, akiknek 2012. december 31. előtt öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot állapítottak meg. Az emelés alapja a novemberben visszamenőleg 1,6 százalékkal megnövelt, decemberben folyósított összeg lesz.

A minimálbér jövőre az idei 93 ezer forintról 98 ezerre nő - ez csaknem 5,4 százalékos növekedés -, a szakmunkás minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

Január elsejétől teljes egészében hatályba lép az új Munka törvénykönyve (Mt.). Egyebek közt változik a szabadságolás, jön a távolléti díj. A parlament még októberben álláskeresőket érintő szabályváltozásokról is döntött.

Olcsóbb lesz, de drágul is az élet

Az újév rezsicsökkentést is hoz: januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. Ezzel együtt, a hátralékos fogyasztóknak nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy a legtöbb közszolgáltatónál január első napjaiban jár le az ünnepekre önként vállalt kikapcsolási moratórium. (Közvetve ide kapcsolódik, hogy január elsején emelkedik a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból termelt áram kötelező átvételi ára.)

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében drágul az élet Budapesten, így például a kéményseprés, vagy éppen a kegyeleti szolgáltatások ára is emelkedik. Egyúttal 2013 számos változást hoz a fővárosi tömegközlekedésben is: új bérlettípusok jönnek, megújul a járműpark, megjelenik az elsőajtós felszállási rend és több közterület-felügyelő segíti az ellenőrök munkáját. A normál tömegközlekedési tarifák emelkedése mellett az extra szolgáltatások ára is emelkedik majd, inflációkövető módon.

Január elején biztos nem változnak a vasúti és a Volán-tarifák − legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a társaságok még nem hozták nyilvánosságra az esetleges árváltozásról szóló tájékoztatójukat.

Az autósok a jövő évben is az ideivel megegyező árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra − közölte a fejlesztési minisztérium. A szaktárca a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés jövő nyárra tervezett bevezetéséhez igazítja a jogszabályi előírásokat. Ennek alapján változás, hogy a 3500 kilogrammnál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre januártól nem lehet majd éves matricát váltani.

A felsőoktatást illetően, diáktüntetéseket és egyeztetéseket követően az emberi erőforrások minisztere, az oktatásért is felelős tárcavezető arról döntött, hogy a 2013-as általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben mely szakokon vehető igénybe magyar állami ösztöndíj.

Új korszak az építésügyben

Januárban indul a járási - a fővárosban pedig a kerületi -  hivatali rendszer, a hivatalok vezetőit már kinevezte a kormányfő. A régi-új szisztéma hatályba lépésével új időszámítás kezdődhet a magyar építésügyben. Szigorodnak az épület-energetikai tanúsítási követelmények is, az év elejétől az 50 négyzetméternél kisebb lakások el-, illetve bérbe adásánál is kell "zöldkártyát" készíttetni. Újdonság, hogy a tanúsítványban felújítási javaslatnak is szerepelnie kell - hacsak az épület nem alkalmas a költséghatékony felújításra. A hirdetésekben fel kell tüntetni a besorolást, a szerződésekben pedig az azonosító kódot. Az energetikai tanúsítványok központi nyilvántartásba kerülnek, és ellenőrzések is jöhetnek.

Visszaveszik a 62 év feletti bírókat. Soron kívüli eljárásban intézkedett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az idén nyugdíjazott bírák munkaügyi pereiben eddig jogerőre emelkedett ítéletek alapján, és megkezdte a bírák ismételt kinevezésére vonatkozó előterjesztések megküldését a köztársasági elnökhöz − adta hírül a hivatal. Az OBH elnöke 2013. január 1-jével tett javaslatot a bírák határozatlan időtartamra szóló kinevezésére.

Változások az egészségügyben

A december 27-ei Magyar Közlönyben megjelent salátatörvényből többek közt kiderül, hogy bővül a gyógyászati segédeszközök támogatással történő javítására jogosultak köre, módosulnak a gyógyszerhamisítással kapcsolatos intézkedéseket, szigorodik a TAJ-kártya használata is 2013-ban.

Az ebek élete is más lesz
A négy hónapnál idősebb kutyák csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók január elsejétől. Az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is. A mulasztásért járó bírság azonban jóval nagyobb, több tízezer forint is lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2013.01.01 12:56

T @brunn: Gondolom nem haragszik ha konkrét számokkal alátámasztom a véleményét, tudom a kormány seggnyalóinál ez nem divat. 2010-ben a minimál bér 73 500 ft volt és ennek a nettója 60 236 ft a munkáltatót terhelő össz. költség 94 448 ft a bér/ költség szint
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2012.12.31 12:25

T @forrum: Ekkora tájékozatlanságot épeszű ember nem ír le. A minimál nyugdíj 2002-ben 20 100 ft volt 2008 ra az akkori kormány 28 500 ft-ra módosította évenkénti szolid emeléssel és a 2012-es minimál nyugdíj 28 500 ft . Az előző felelőtlen senkiházi kormány BAROM Korózs Lajos vezetésével 2007-ben már olyan magasra tornázta fel a nyugdíj megállapítást,hogy 60%-al magasabb nyugdíjat állapítottak meg mint az előző ORBÁN királyság idején megállapított INDEXÁLT nyugdíj,tették ezt a BARMOK külföldi hitel terhére. 2005-2010 között évi 525 MIILIÁRD ft külföldi hitellel kellett a nyugdíj kasszát kiegészíteni.Gazdasági válság 2008-2009-ben volt, nézzen jobban utána mielőtt baromságokat irkál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

forrum, 2012.12.31 09:58

Köszönjük brunn, 2012. december 29., szombat 20:06 Az "okos" hsz.-t örülök hogy maszopos létedre te is a Fideszt támogatod és ha már nem pontosan is de elismered hogy a fidesz emelte legjobban a nyugdíjakat és a minimálbért a legnagyobb mértékben (természetesen az inflációhoz mérten és nemcsak most hanem 98-2002 között is így volt miközben ,csak lassan mondom hogy te is megértsed hogy a világban gazdasági válság van.Mikor a maszopod volt kormányon akkor az egész világgazdaság "jól muzsikált" dőlt a lé és mégis "el-kurtátok" nem kicsit NAGYON mondhatnám nyakig a szarban voltatok az államháztartási hiányt meg az államadósságot is elcsesztétek. Remélem hogy ezután te is a fideszre szavazol:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2012.12.29 20:06

A nyugdíjak illetve járadékok 5,2 %-os emelését el fogja vinni az infláció. Az idősek fogyasztói kosarának inflációja -szokásosan- magasabb a "hivatalos" inflációnál.
A minimálbér és a bérminimum emelésének mértékét szintén elvisz az infláció.

Hurrá emberek! Dől a lé! És tényleg elsők vagyunk (és leszünk 2013-ban is) Európában! Kár, hogy az infláció terén... Hajrá Fidesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.29 14:49

Las Piedras - egy elfeledett város valahol Közép-Amerikában. Különböző okokból a bajkeverők a világ minden tájáról megtalálják ezt a helyet. Két francia, egy olasz és egy német, elvállalnak egy veszélyes küldetést, csakhogy egy kis pénzhez jussanak, és hogy eltűnhessenek ebből a porfészekből. Egy amerikai olajipari társaság megbízza őket, hogy vezessenek el két, folyékony nitroglicerinnel megtöltött teherautót egy ötszáz kilométerrel arrébb található fúrótoronyhoz. A hősök nem haboznak sokáig, és hamarosan nekiindulnak az öngyilkos küldetésnek, amely során a szállítmányuk bármikor felrobbanhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html