Az érintettek közül kétmillióan nyugdíjasok, nyolcszázezren pedig korhatár előtti ellátásban, fogyatékosi támogatásban és megváltozott munkaképességűek támogatásában részesülnek. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára az emelés bejelentésekor arról beszélt, 2013-ban 3,2-3,4 százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke, összességében pedig 170 milliárd forinttal marad több az idős embereknél, illetve azoknál, akik az emelésből részesülnek.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a kormány két lépésben csökkentette a rezsiköltségeket, ami további megtakarítást jelent a háztartásoknak. A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a nyugdíjaka és a nyugdíjszerű ellátásokat minden év janurárjában az adott évre várható infláció mértékével kell emelni. A 2014-es költségvetés 2,4 százalékos pénzromlással számol idénre.

Az ellátások és a járadékok összege - csakúgy mint a nyugdíjaké - 2,4 százalékkal emelkedik. 

A nyugdíjakhoz hasonlóan 2013-ban ezeknek az ellátásoknak is emelkedett a reálértékük, és ez mintegy 600 ezer embert érintett kedvezően.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága az ellátási összegek emelésének bejelentésekor azt közölte: 2011 óta a nyugdíjak reálértéke 3,3 százalékkal nőtt, ami elsősorban az inflációkövető nyugdíjemeléseknek és a 20 éve legalacsonyabb inflációnak köszönhető.