Így változnak a nyugdíjasok utazási kedvezményei

A törvénymódosításban érintett korábbi nyugdíjasok közül 462 ezer fő az eddigiekkel megegyező kedvezményekkel utazhat a jövőben is, a tárca szerint mindez évi 15 milliárd forint többletbevételt jelenthet.
Leszák Tamás, 2012. március 20. kedd, 19:44
Fotó: Napi.hu

Az egészségügyi szempontból leginkább rászoruló személyek utazási kedvezményei változatlan formában megmaradnak, illetve az eddigieknek megfelelő jogosultságok illetik meg azokat a korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasokat is, akik 57. életévüket 2011. december 31-ig betöltötték − közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az utazási kedvezményeket szabályozó kormányrendelet előterjesztése kapcsán. A módosítások a tárca szerint a nyugdíjrendszer idei változásai nyomán váltak szükségessé. A tavaly kiállított nyugdíjas utazási utalványok egy hónappal tovább, április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.

Az országgyűlés a múlt év végén fogadta el a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényeket − az utazási kedvezmények mindkét kört érintették. A nem öregségi nyugdíjban részesülő személyek azonban az új előírások szerint idén január 1-jétől nem minősülnek nyugdíjasnak. A törvénymódosításban érintett korábbi nyugdíjasok közül 462 ezer fő az eddigiekkel megegyező kedvezményekkel utazhat a jövőben is, a tárca szerint mindez évi 15 milliárd forint többletbevételt jelenthet.

HOZZÁSZÓLÁSOK