November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a lakossági gáz, az áram és a távhő ára az Országgyűlés döntése értelmében. Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára tavaly decemberhez képest összesen 20 százalékkal mérséklődik.

A parlament két héttel ezelőtt, október 14-én döntött az újabb rezsicsökkentésről. A törvényjavaslatot a fideszes Németh Szilárd nyújtotta be a parlamentnek. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések múlt év decemberében kezdődtek: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár épp Mikuláskor jelentette be, hogy 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. Ezt követően idén júliustól 10 százalékkal csökkentek a víz-, csatorna- és szennyvízszippantási díjak, emellett ugyanígy olcsóbb lett a PB-gáz és a kéményseprés is. A szemétszállításért - 2014. december 31-éig - a 2012. áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók, a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras és 10 százalékkal olcsóbb lett.

További lépésként a 2013. október 30-án Németh Szilárd fideszes képviselő bejelentette: a közműszámlák egységesítését javasolja a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja. A kormánypárt szakpolitikusa elmondta: a szabályokat törvény rögzíti majd, amelyek várhatóan 2014. január 1-jétől hatályosak majd. Lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.