A magukkal vitt összeg akár több mint felét is elbukhatják büntetésképp azok, akik tízezer eurónak megfelelő (jelenlegi árfolyamon közel hárommillió forint) vagy azt meghaladó értékű készpénzzel vagy készpénzhelyettesítő eszközzel kívánnak belépni az Európai Unió területére illetve elhagyni azt. Az összegtől függően 10, 40 illetve 60 százalékos bírság ugyanakkor könnyen megúszható: az említett értékhatár felett írásbeli nyilatkozatot kell tenni a vámhatóság felé, természetesen még a be- illetve kilépés előtt, nem pedig a lebukást követően - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójából.

A nyilatkozattétel elmaradása mellett persze a téves vagy hiányos teljesítés is hasonló szankciót von maga után. Ha pedig bebizonyosodik, hogy pénzmosás illetve terrorizmus finanszírozása áll a háttérben, szabadságvesztés is lehet a vége. Elővigyázatosnak kell lenniük tehát azoknak is, akik legalább negyedmillió eurós magyar állampapír-befektetéssel szeretnének Magyarországon letelepedni, és az erre szánt pénzt bankszámla használata helyett inkább táskában hordják magukkal.

Mit kell bejelenteni és mit nem?

Bejelentési kötelezettség alá eső pénzeszközök:
  • valuta - bankjegyek és pénzérmék, amelyek csereeszközként forgalomban vannak pl.: magyar forint, euró, angol font, amerikai dollár, bolgár leva, lengyel zloty, román lej, izraeli sékel... stb.;
  • átruházható értékpapírok, pénzügyi eszközök, amelyek vagy fiktív kedvezményezett részére - korlátozás nélkül - bemutatóra szólnak, vagy olyan jellegűek, hogy tulajdonjoguk az átadással kerül átruházásra;
  • aláírt, de a kedvezményezett nevét nem jelző hiányos értékpapírok, pl. utazási csekk, csekk, váltó, fizetési megbízás.

A készpénz-bejelentési kötelezettség nem vonatkozik:
  • a nemesfémekre (köztük az aranyra);
  • a drágakövekre;
  • az olyan valutára, amely már nem minősül érvényes fizetőeszköznek;
  • a régi érmékre (gyűjtőknek szánt érmék) és a nemesfémből készült érmékre;
  • a nem átváltható bankjegyekre és pénzérmékre;
  • az elektronikus kártyákra.


Az EU pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni stratégiájának részét jelentő készpénz-bejelentési kötelezettségnek az utas írásban köteles eleget tenni meghatározott formában, az Európai Unió tagállamaiban egységesen alkalmazott készpénzbejelentő-nyilatkozaton. A nyilatkozat innen tölthető le magyar, innen pedig angol nyelven, pdf-formátumban.

Fontos, hogy a fentiek mellett az Európai Unió néhány tagállamában léteznek külön ellenőrzési és nyilatkozattételi előírások az európai unión belüli készpénzforgalomra, amiről az érintett országok magyarországi diplomáciai képviseletein lehet tájékozódni.