Így veszi el az állam az ön pénzét

A munkavállalók munkaerőpiaci járulék címén jövőre 150 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésnek. Elvileg ez a fedezete annak, hogy az állam - ha a dolgozónak segítségre van szüksége, akkor - támogatást tudjon nyújtani az újbóli elhelyezkedéséhez. A Policy Agenda a jövő évi költségvetés tervezete, és az elmúlt évek folyamatai alapján megnézte, hogy valójában mit kapnak a munkavállalók, és ez a pénz mire elég.
Napi.hu, 2015. május 20. szerda, 09:45
Fotó: Napi.hu

Az állam a Nemzeti Foglalkoztatási Alapon keresztül többek között vállalja, hogy biztosítja az álláskeresők ellátását, a foglalkoztatás elősegítését, így az álláskeresők munkához jutását. Erre 2016-ban a tervek szerint 121,7 milliárd forintot költ az állam. Ebbe a keretbe nem számít bele a közfoglalkoztatás, amely egyébként 340 milliárd forintot visz el a költségvetésből, és egyébként pedig megítélésünk szerint ez inkább egyfajta szociális támogatás, amely munkavégzési feltételhez kötött.

A közfoglalkoztatást Policy Agenda nem tartja ún. aktív munkaerőpiaci eszköznek, mivel nem segíti elő az elhelyezkedést, nem javítja, hanem inkább rontja az ebben dolgozók munkaerőpiaci státuszát. Sőt, az itt végzett munka értékét maga a rendszer értékeli le azáltal, hogy a minimálbért sem fizetik ki érte, (csupán annak 80 százalékát). Ennek ellenére lehetnek területek, ahol a közmunka szükséges, és vannak társadalmi csoportok, amelyek számára ez létkérdés is lehet, de azt viszont állítják az elemzők, hogy a munkaerőpiac szempontjából ez a forma nem hatékony.

A korábban említett álláskeresési támogatásra, aktív eszközökre fordított pénzeknek lényegében két fedezete van:
a munkavállalók a keresetük 1,5 százzalékát munkaerő-piaci járulékként fizetik be, valamint az Európai Unió az általa finanszírozott programokat utófinanszírozással megtéríti.  Ebből a két tételből jövőre 202 milliárd forint kerül be a költségvetésbe. Ez áll szemben a kiadási oldalon álló 121,7 milliárd forinttal. Eszerint pedig a munkaerőpiac megsegítésére, és a munkanélküliek támogatására érkező összegekből mintegy 80 milliárd forintot máshol használnak fel, máshol költik el.

A helyzet egyre romlik

Megvizsgálták az adatok alapján, hogy 2010 óta hogyan rendeződtek át az állami kiadások a közfoglalkoztatás területein:

2010-ben még szinte ugyanakkora összeget fordítottak álláskeresési támogatásra és aktív támogatási eszközökre, mint az erre meghatározott és befolyt pénz. 2014-ben azonban már 43 milliárd forinttal több forrás érkezett be, mint amennyit megkaptak az álláskeresők. Jól mutatja e furcsa változást a közfoglalkoztatásra szánt pénzek arányának változása. 2011-ben még a Nemzeti Foglalkoztatási Alap teljes költségvetésének "csak" 18 százalékát költötték közmunkára. Ez jövőre már 70 százalék lesz. Azaz most már nem csak a munkavállalók azon pénzét fordítják közmunkára, amely elvileg arra lett befizetve, hogy álláskeresésüket esetlegesen segítse az állam, hanem egyéb adóbevételek átcsoportosítására is szükség van - írja a kutatóintézet.

Egy munkavállaló a keresetéből címkézetten arra áldoz minden hónapban, ha elveszti munkáját, vagy váltani akar, akkor ehhez segítséget kapjon az államtól. Az állami segítség egyrészt pénzbeli (álláskeresési járadék), másrészt olyan programok finanszírozása, amelyek segítik az ismételt elhelyezkedését. Ezt a rendszert akár egyfajta biztosításnak is fel lehetne fogni, ahol a kifizetés pénzben és természetben történik.

A valóságban egyre kevesebb természetbeni szolgáltatást kap a munkáját elvesztő munkavállaló, és azt is főleg az Európai Unió által finanszírozva (2016-ban 78 százalék). Rövid ideig tartó álláskeresési támogatást kap (általában maximum három hónapig), és utána azt a közfoglalkoztatást adják neki szinte kötelező jelleggel, ami alacsony arányban visz vissza a munka világába. Azaz a befizetéseink elvesznek, miközben az állam egyre inkább kihátrál ezekből a feladatokból - írja a Policy Agenda elemzése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.05.20 17:00

Így kell keresztezni az észak-koreai adórendszert a norvégiai szociális ellátórendszerrel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.05.20 16:44

Tombol a korrupt, pénzéhes, hazug, pazarló, bürokratikus, nehézkes, arrogáns államaparátus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.05.20 13:27

@_Jhony:

A munkanélküli központokban óriási csalás folyik.

én ezt nemtom, nem is tudom, mire alapozod..de a látszatmunkával egyetértek..(de ebben nem valószínű, hogy az ott dolgozók a hibásak, ráadásul ők is többnyire közmunkások, a szisztéma viszont egyáltalán nincs kidolgozva)
az egész rendszer szar, kis túlzással> ember még rajtuk keresztül nem talált munkát
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.05.20 11:21

Én arra lennék kíváncsi, hogy a megadott bankszámlaszám, amelyre ezt a "járulékot" kell befizetni, valós-e, igazából hova megy és mi lesz a végállomáson ennek a pénznek a sorsa. Ez kurvára érdekel. A földi halandó nem is tudhatja azt, hogy az ezekre a számlákra befolyt pénzek nem pihennek-e valahol egy jó nagyot, hogy utána nyomtalanul eltűnhessenek. Meg az is felötlött bennem, hogy ezeknek a számláknak nem lesz-e pár hónap múlva egy "megváltozott" számlaszáma vagy éppen megváltozott "bankja".

Ha Orbán rendszeréréől van szó, jobb ha az ember óvatos és nem bízik benne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2015.05.20 10:51

A munkanélküli központokban óriási csalás folyik.
Valójában az ott dolgozó létszám felére lenne csak szükség a többi látszat munkát csinál meg aktát tologat!
És a kifizetések nagyrészét lenyúlják!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html