Ihatatlanná vált az ivóvíz Orfűn

Legkevesebb 15 perces forralás után alkalmas emberi fogyasztásra a vezetékes ivóvíz Orfűn - tájékoztatta az 1080 lelkes baranyai település lakóit a vízszolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. csütörtöki keltezésű szórólapján, amelyet a település honlapján elektronikus formában is közzétettek.
Szabó Zsuzsanna, 2017. december 23. szombat, 20:15
Fotó: Stocksnap

Füziné Kajdy Zita, Orfű független polgármestere pénteken az MTI-nek azt mondta: a község vízellátását biztosító Toplica-kút vize a mintegy tíz nappal ezelőtt nagy esőzés miatt opálossá, zavarossá vált. A polgármester az ivóvízfogyasztással összefüggő megbetegedésről nem tudott.

A DRV Zrt. honlapján arról tájékoztatta a lakosságot a Baranya Megyei Kormányhivatal illetékes járási Népegészségügyi Osztályával történt egyeztetést követően, hogy többször vettek mintát laboratóriumi vizsgálat céljából a kút nyers vízéből, valamint a hálózatba táplált és hálózati vízből.

A vizsgálat megállapította, hogy a vízben talált baktériumoknak közvetlen élettani hatása nincsen, amelyről a területi háziorvost is tájékoztatták.

A DRV Zrt. ugyanakkor az egészségügyi hatósággal történt egyeztetést követően megelőzésképpen elrendelte az ivóvíz fogyasztását megelőző 15 perces forralását.

A vízforralást követően a víz teljes biztonsággal iható a csecsemőknek is. Egyéb felhasználásra, például fürdésre is alkalmas a víz, de véletlen lenyelése sem veszélyezteti senki egészségét - áll a legutóbbi tájékoztatásban.

A vállalat továbbá hangsúlyozta, hogy folyamatosan végzi az intenzív hálózati mosatásokat a településen, ellenőrzi a víz minőségét, amelyet az egészségügyi hatóságnak továbbít.

A társaság emellett lajtos kocsival is biztosítja a lakók számára az ivóvizet a településen a korlátozás visszavonásáig. A cég vízmű tájékoztatása szerint a jelenlegi helyzet feloldása hivatalosan karácsony után, december 27-én várható.

Fotó: Stocksnap

HOZZÁSZÓLÁSOK