Meglehetős munkaerőhiánnyal küzdenek a budapesti önkormányzati üzemeltetésű intézményekben - derül ki a Budapest Portálon közzétett állásajánlatokból, valamint a Fővárosi Közgyűlés, illetve az önkormányzati hivatal által kiírt pályázatokból. A felhívások nagy része az egészségügy területére keres alkalmazottakat, de az orvosok, ápolók, asszisztensek, gyógytornászok, gyógyszerészek és védőnők mellett több kórházban fő- és gazdasági igazgatót, könyvelőt, előadót, illetve nagyszámú egyéb kisegítő személyzetet (szakács, vízszerelő, asztalos, raktáros, takarítónő) is keresnek.

Összesen közel 350 darab, munkát ajánló felhívás található a Fővárosi Önkormányzat honlapján, amelyek közül azonban számos pályázat egyszerre több, akár 10-15 állásajánlatot is tartalmaz - például ápolókat, asszisztenseket keresve.

A közzétett pályázatokból kiderül, hogy a fővárosi kórházakban közel 150 orvost, közel 250 ápolót és (szak)asszisztenst keresnek. A képet tovább árnyalja, hogy vélhetően az állásajánlatok által jelzettnél nagyobb számban is elkélne a munkaerő az egészségügyi intézményekben, azonban a szűkös anyagi lehetőségek itt is határt szabnak.

Ami ma még az önkormányzat terhe, az a jövő évtől már a minisztérium és a kormány gondja lesz. Január 1-jével ugyanis állami tulajdonba kerülnek a fővárosi és megyei fekvő - és járóbeteg-ellátó intézmények, amitől a szaktárcánál megtakarítást várnak. Az átalakítás szaldója Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint pozitív lesz, Budapesten egészen bizonyosan, bár az integrált működéshez szükséges fejlesztéseknek van kezdeti tőkeigénye.

Kérdés, hogy a most vezetői pozícióba jelentkező és kerülő szakemberek milyen távon tervezhetnek. A tervek szerint az átadás-átvétel befejezéseként "a menedzsment fejlesztése is sorra kerül" - ez praktikusan a vezetők lecserélését jelentheti, amit a szaktárca közlése szerint a későbbiekben, gyors pályázati körben oldják meg a vezetőváltást.