Ijesztő az orvoshiány a fővárosban

Százas nagyságrendben hiányoznak a budapesti kórházakból az orvosok, asszisztensek és ápolók a Fővárosi Önkormányzat állásajánlatai szerint.
NAPI, 2011. november 9. szerda, 10:44
Fotó: Napi.hu

Meglehetős munkaerőhiánnyal küzdenek a budapesti önkormányzati üzemeltetésű intézményekben - derül ki a Budapest Portálon közzétett állásajánlatokból, valamint a Fővárosi Közgyűlés, illetve az önkormányzati hivatal által kiírt pályázatokból. A felhívások nagy része az egészségügy területére keres alkalmazottakat, de az orvosok, ápolók, asszisztensek, gyógytornászok, gyógyszerészek és védőnők mellett több kórházban fő- és gazdasági igazgatót, könyvelőt, előadót, illetve nagyszámú egyéb kisegítő személyzetet (szakács, vízszerelő, asztalos, raktáros, takarítónő) is keresnek.

Összesen közel 350 darab, munkát ajánló felhívás található a Fővárosi Önkormányzat honlapján, amelyek közül azonban számos pályázat egyszerre több, akár 10-15 állásajánlatot is tartalmaz - például ápolókat, asszisztenseket keresve.

A közzétett pályázatokból kiderül, hogy a fővárosi kórházakban közel 150 orvost, közel 250 ápolót és (szak)asszisztenst keresnek. A képet tovább árnyalja, hogy vélhetően az állásajánlatok által jelzettnél nagyobb számban is elkélne a munkaerő az egészségügyi intézményekben, azonban a szűkös anyagi lehetőségek itt is határt szabnak.

Ami ma még az önkormányzat terhe, az a jövő évtől már a minisztérium és a kormány gondja lesz. Január 1-jével ugyanis állami tulajdonba kerülnek a fővárosi és megyei fekvő - és járóbeteg-ellátó intézmények, amitől a szaktárcánál megtakarítást várnak. Az átalakítás szaldója Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint pozitív lesz, Budapesten egészen bizonyosan, bár az integrált működéshez szükséges fejlesztéseknek van kezdeti tőkeigénye.

Kérdés, hogy a most vezetői pozícióba jelentkező és kerülő szakemberek milyen távon tervezhetnek. A tervek szerint az átadás-átvétel befejezéseként "a menedzsment fejlesztése is sorra kerül" - ez praktikusan a vezetők lecserélését jelentheti, amit a szaktárca közlése szerint a későbbiekben, gyors pályázati körben oldják meg a vezetőváltást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

yooseph, 2011.11.10 09:38

Az embereknek azt nehéz megmagyarázni, hogy igenis a saját érdekükben be kell zárni pl. egy városi kórházat, nem hogy külföldre járjanak kezelésekre. Pl. tüdőátültetést a magyarok is meg tudnák csinálni idehaza, de nem érné meg egy olyan hatalmas infrastrukturális fejlesztés, hiszen Ausztriában elvégeztetve olcsóbban jövünk ki.
A lényeg az lenne, hogy mint Németországban jó 10-15 éve rájöttek, hogy centralizálni kell az egészségügyi ellátást, mert az olcsóbb és ráadásul jobb minőséget is mutat fel. Egy centrumban dolgozó gyereksebész pl. annyi esetet kap amivel szinten tudja tartani esetleg fejleszteni a sebészi technikáját addig a magyar fővárosi gyermeksebészeti rendszerben örül, ha nem egy komplikált esettel találkozik a gyér beavatkozási szám mellett. Pontosan ezért nincs humán szakember hiány csak direkt rosszul van kihasználva a rendszer. ha holnap bezárnának egy gyerek kórházat is a hétből, mennének az emberek tüntetni, hogy: gyerek gyilkosok!
A mai egészségügyi felső vezetők pontosan annyit érnek, mint a magyar közgazdászaink.
A rezidens elsősorban azért megy el, mert elege van a magyar feudális rendszerből, külföldön azt várjál el tőle, hogy orvos legyen pontosan amiért tanult és választotta ezt a szakmát. Ráadásul még a társadalmi elvárásoknak megfelelő a javadalmazásai is: azaz egy buszsofőrnél többet keres.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.11.10 09:24

@yooseph:
Nem volt vicc, egy lehetséges alternatíva - inkább gonosz ötlet volt, amivel a magyar politikát minősítettem, mocskos hazaáruló fidesz, szdsz, mszp és a jobbik se különb egyiknél se, az lmp gyávák pártja
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.10 08:24

@yooseph: Hazaarulobol annyi van , hogy nem fernenek a bortonbe ! Szetloptak itt mindent 21 eve folyik a szabad rablasa az orszagnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.10 08:21

Itthon ( nekunk kulfold) semmi nem mukodik talan azert mert ennyi marha tudatlan politikus nincs mashol ezek soha nem dolgoztak es mindegyik allast protekcioval lehet betolteni! Jelszo: ha a versenyszeraban nem boldogulsz mert nem vagy eleg ugyes eletrevalo es okos kapsz egy allast csak hosszu nyelved legyen es csinald amit mondunk garantalt a karriered!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.09 15:17

Még, ha viccesnek is szánta hozzászólását szomorúan kellene konstatálni, hogy így is jobb, hatékonyabb és olcsóbb lenne.
De nyugodtan tartsunk fenn 100 elavult telephelyű, szétszórt diagnosztikai hátterű és ezáltal helyenként nem megfelelő humán szakember gárdával működő egészségügyi intézményt.
Persze lehet, hogy munkahelyteremtő szempontból jobban járunk mert 100 telephelyre kell takarító személyzet, őrző-védő személyzet, karbantartó és persze főorvos és helyettese gazdasági igazgató és helyettese főápoló és helyettese, stb. Persze így több mentőre is szükség van, mert a fővárosban 100 telephely között lehet bolyongani a súlyos beteggel.
Bécsben nem tudnának ilyen ügyben tüntetni ugyanis egyetlen államilag finanszírozott kórházuk van. Milyen rossz is nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html