Illeték: mennyi, az annyi?

Néhány hónap alatt akár több száz millió forintot is a családoknál hagyhatott a július óta élő legújabb illetékszabály - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.
Csernátony Csaba, 2020. december 21. hétfő, 08:11
Fotó: Getty Images

Nyár óta a testvérek közötti vagyonmozgások után sem ajándékozási, sem öröklési illetéket nem kell fizetni. Egy-egy esztendőben több tízezer családnak jelenthet pénzt a júliusi változás - mondta Tállai András.

Közölte azt is, hogy a jogszabály értelmében azok számítanak testvéreknek, akiknek legalább egy közös szülőjük vagy örökbefogadójuk van.

A szóban forgó változtatást előtt is voltak olyan illetékszabály-módosítások, amelyek a családi vagyon köztehermentes továbbadását segítik. Egy 2010-es változtatás óta szabadon, illeték nélkül mozoghat a vagyon az egyenes ági rokonok között, vagyis fizetési kötelezettség nélkül szállhatnak a családi értékek szülőről gyermekre, nagyszülőről unokára. Két évvel később pedig a mentességet a házastársak ügyeire is kiterjesztették.

Az illeték azóta sem ajándékozásnál, sem öröklésnél, sem visszterhes átruházásnál nem jön szóba. Az eddigi kedvezményes rendelkezések évente nagyjából 40 milliárd forintot hagynak a családoknál.

HOZZÁSZÓLÁSOK