Illetékes kezekben a történelem tételek - tüntetnek a diákok?

Ma délelőtt tíz órakor - a botrányok miatt az eredeti időpontnál két órával később - kezdődnek a középiskolákban a történelem érettségi vizsgák.
NAPI Online, 2005. május 11. szerda, 08:39
Fotó:

A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára Dudás Ferenc a Klubrádiónak elmondta: a megyei közigazgatási hivatalokban rendben megtörtént a tételek átadás-átvétele. Budapesten a középiskolák képviselői a Vasas Fáy utcai csarnokában kapták meg szerda reggel 6 és 8 óra között. Forgách Imre a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője a helyszínen közölte, hogy az igazgatók vagy az általuk írásban megbízott pedagógusok háromszori ellenőrzés után vehetik át a lezárt tételeket. A feladatsorokat hajnali 1 órakor kezdték el kiszállítani a nyomdából. A Független Hírügynökség kérdésére Forgách hangsúlyozta, hogy azoknak az iskoláknak, amelyek valamilyen okból nem tudják ott átvenni a tételeket, kiszállítják a tételsorokat.
Arra a kérdésre, hogy mi garantálja az új tételek biztonságát, Forgách azt válaszolta, hogy a pedagógusok is abban érdekeltek, hogy az érettségi rendben lemenjen.

Utcára mennek a diákok, ha kiderül, hogy újra kell írniuk a matekérettségit - idézett egy a Klubrádióba kedden betelefonáló fiatalembert az oktatási miniszternek az MTV Nap-kelte című műsorának műsorvezetője szerda reggel. A diák szerint már szervezkednek, és az oktatási minisztérium elé vonulnak, ha a szaktárca úgy dönt, ismételniük kell.

Magyar Bálint szerint mindez nem befolyásolja a tárcát, és csütörtökre a beérkezett adatok, illetve vizsgálataik alapján döntenek majd arról, kell-e újrázniuk a diákoknak, és nem visszakoznak a fenyegetés miatt. A betelefonáló egyike volt azoknak, akik idő előtt hozzájuthattak a tételsorhoz, így felháborító, hogy éppen ő fenyegetődzik - mondta a miniszter.

Történelemből középszinten 85 936, emelt szinten 5721 vizsgázó van (idegen nyelveken május 21-én 633 diák középszinten, 88 emelt szinten vizsgázik történelemből). Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a középszintű vizsgán 180 perc áll a diákok rendelkezésére a feladatok megoldására. A maturáló diákok "vaskos füzetben" forrásszöveget, térképet, diagrammot találnak majd, és az ehhez kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk. Emelt szint az első feladatblokkra 90 perc, a másodikra 150 perc áll rendelkezésre. Az érettségizők a vizsgán történelmi atlaszt és helyesírási szótárt használhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK