Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig több mint 800 millió forint adófizetői pénzt költött el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra a négy külföldi kapcsolattartó irodára, amit Hamburgban, Párizsban, Rómában és New Yorkban nyitott meg - írta a 24.hu, amely közérdekű adatigényléssel kérte ki a jegybankból irodák költségeit.

A külföldi kirendeltségek sora ezzel nem ér véget, ugyanis Argentína fővárosában, Buenos Airesben is hasonló iroda megnyitását tervezik. A képviseletek munkájáról, működéséről és eredményeiről alig lehet tudni valamit.

Róna Péter közgazdász, a jegybank felügyelőbizottságának egykori tagja, úgy látja, hogy az irodák fenntartásának nincs sok értelme - derült ki a Magyar Nemzetnek adott korábbi nyilatkozatából. A külföldi irodák fenntartása nem jellemző a központi bankokra - a francia jegybank képviseletét például a követségek egy-egy alkalmazottja látja el félállásban.

Az 2014-ben derült ki, hogy a jegybank külföldi irodákat nyit, az MNB honlapján hirdették meg az irodavezetői és elemzői munkaköröket. Az irodák megnyitása óta a 2-4 tagú stáboknak összesen nettó 201 millió forint fizetést és egyéb juttatást fizetettek ki.

A legjobban fizetett munkatársak több mint havi nettó 900 ezer forintot kapnak kézhez, de a legalacsonyabb asszisztensi fizetés is meghaladja a nettó félmillió forintot. Továbbá egységesen évi nettó 540 ezer forint béren kívüli juttatásban részesülnek az alkalmazottak.