Ilyen áron viszik a magyar bort külföldre

Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az elsődleges kereskedelmi partnerek továbbra is az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is. Az átlagár kismértékben nőtt.
MTI, 2015. október 7. szerda, 15:23
Fotó: Napi.hu

Az export értéke az első hat hónapban 40 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot) tett ki, 9,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az értékesítés átlagára egy év alatt 3,8 százalékkal, literenként 1,11 euróról 1,15 euróra (ez jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 358 forintnak felel meg) emelkedett - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Magyarország legjelentősebb exportpiacai az idei év első hat hónapjában: Németország (7,3 millió euró), Csehország (6,4 millió euró), az Egyesült Királyság (6,1 millió euró), Szlovákia (4,4 millió euró) és Lengyelország (1,5 millió euró) voltak. Az 5 legjelentősebb célpiac értékben a teljes export értékének 64,2 százalékát tette ki.

A Földművelésügyi Minisztérium 2013 óta nyújt támogatást a földrajzi árujelzővel rendelkező, illetve borszőlő fajtájának jelzésével ellátott boroknak harmadik (unión kívüli) országokban történő megismertetéséhez és promóciójához.

Egy - legfeljebb három évig tartó - programra legalább 25 ezer (mintegy 7,5 millió forint), legfeljebb 250 ezer eurónak (mintegy 75 millió forint) megfelelő forintösszegű támogatás igényelhető. A 2015-ben másodszor meghirdetett pályázaton 25 pályázó indult, és 12 pályázat nyert. A pályázók több mint 2 millió euró (mintegy 600 millió forint) támogatással valósíthatnak meg borpromóciós programokat 2015-2017 között elsősorban Kanadában, Kínában, Svájcban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az elmúlt években a magyar borok külföldi eladása mind mennyiségben, mind értékben folyamatos növekedést mutat, a 2014-es adatok az előző évit több mint 5 százalékkal haladták meg. Magyarország elsődleges kereskedelmi partnerei az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az MTI-vel.

Tavaly a teljes borexport 90 százaléka irányult az Európai Unió országaiba, a legtöbb magyar bort importáló Európán kívüli ország pedig Kína volt, 2013-hoz képest mintegy 10 százakkal, mintegy 100 000 literrel nőtt az ott értékesített bor mennyisége.

A palackos borok exportja 47 százalékkal nőtt, míg a hordós boroké 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, így a fehérek részesedése 39, míg a vörösboroké 58 százalékkal emelkedett a bázishoz képest.

Az árakat tekintve az összmennyiséghez hasonló növekedés tapasztalható. Ez a növekedés tükröződik az elmúlt évek törekvéseit, és a marketing források megfelelő, az eddigieknél megfontoltabb felhasználását - tájékoztatott a HNT.

Az FM felhívta a figyelmet, hogy az ágazatot érintő egyik fontos programja a Nemzeti Borkiválóság Program. Ennek meghirdetésével a szaktárca célkitűzése a magyar bor egységes arculatának megteremtése, országimázs formáló jelentőségű. Emellett az Országkóstoló Program szintén jelentős, mivel egy éven át - ciklikusan ismétlődő módon, évente - lehetőség van, az angol-magyar nyelvű kiadványok útján, a szakembereket és fogyasztók széles körét megismertetni a legkiválóbb magyar borok értékeivel mind bel-, mind külföldön.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2015.10.07 18:28

@Zodiakus: Kivetelesen ratapintottal a lenyegre! Tamogatni kell, mert draga, holott a minösegi asvanyviz arahoz kepest megis olcso. Olasz vagy francia borok meg olcsobban, de akar ausztral vagy del-afrikai borok is kaphatok hasonlo aron, pedig ugye nem 3-400 euros berert dolgoznak ott, meg nem csak nehany 100 km-re kell szaliitani... Mas kerdes persze, hogy ki kapja a tamogatast es mennyi megy el belöle valoban az exporttamogatasra, mennyi meg feneketlen fideszes zsebekbe. Nehany evvel ezelött kamionszam importaltam bort MO-rol ide NO-ba, 69 cent volt a palackozott, nemet cimkevel ellatott bor literje leszallitva. Na persze "tamogatas" nelkül, ezert is volt olcsobb...;-) Egyebkent a valodi meghökkentö adat nem itt rejlik, hanem ott, hogy az 1,15 euro az ATLAGAR! Tehat vannak meg most is borok, amiknek literjet 200 ft alatt adjak el! Hogy MO-on ugyanezek miert joval dragabbak? Hat arrol a kormanyt kerdezd, miert van akkora ado rajta, meg a kereskedelmen, holott az atlagber a nyugatinak csak ötöde...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.10.07 16:45

@Zodiakus: " Ma már nincs ilyen kényszer,de van helyette ostobaság,hozzá nem értés."

Stimmel:)) És az ostobaság nagyobb károkat okoz, mint annak idején a kényszer.
A híres listáról csak annyit: éppen elég sok kellemetlenséget okozott pl. a korabeli elektronikai iparnak. Saját bőrömön tapasztaltam az áldásait.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.10.07 16:28

@Abbe: Ez volt a Videoton színestévével is.Igen,így nagy marhaságnak tűnik,de akkor bizonyos gépeket eszközöket csak dollárért lehetett beszerezni.Volt amit még úgy sem...(COCOM lista,ha ez mond még valamit...)
Nehéz kérdés ez.Ahhoz hogy valahol valamit jó áron tudjak eladni korszerű gépsorok kellenek.Azt meg venni kellett dollárért,amit meg így tudtunk kitermelni.Nehéz kérdés ez,van amivel jól jártunk,és van biztosan amivel nem.Ma már nincs ilyen kényszer,de van helyette ostobaság,hozzá nem értés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.10.07 16:11

@Zodiakus: " A külföldi veszteséget itthon pótoljuk???"

A csuti szerint hagyomány tisztelő nép vagyunk...
Ez a módszer már a létező szocializmus alatt is kiválóan működött miért ne lehetne itthon ismételten bevetni?

Még gyakornok voltam mikor az akkori - ma már nem létező MOM - gyártott ébresztő vekkereket:))
A 70-es évek közepén itthon 290-310 Ft körüli áron lehetett kapni...
Az a " rohadt, népelnyomó" tőkés meg adott érte nem egészen 2 dollárt....
Megkérdeztük az egyik főnöktől, hogy mi az üzlet ebben.
Minden áron kell a tőkés valuta hangzott a válasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.10.07 15:40

Az értékesítés átlagára egy év alatt 3,8 százalékkal, literenként 1,11 euróról 1,15 euróra (ez jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 358 forintnak felel meg) emelkedett - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
-Gondolom sok itt a világlátott kommentelő.Ezek szerint a magyar bor literje egy jó közepes árfekvésű ásványvíz ára????
És mi ezt még támogatjuk,sok állami,EU-s pénzt ölünk bele.Nem tudom,érdemes???Netán ügyeskedünk???A külföldi veszteséget itthon pótoljuk???(drágán adjuk,hamisítunk,csalunk,stb)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html