Aki arra számított, hogy a leendő emberi erőforrás miniszter, Kásler Miklós onkológus professzor egy hatékonyan és színvonalasan működő egészségügy képét rajzolja fel miniszterjelölti meghallgatásán, alaposan tévedett. Konkrét tervek helyett az elmúlt időszak eredményeit sorolta részletesen, koncepciója lényegét pedig az olyan kijelentések adták, mint hogy az alapértékek határozzák meg a célokat, s a célokhoz rendelnek hozzá módszereket.

"Mondanivalóm lényegét az alapvető értékekből vezetem le" - kezdte felvezető előadását Kásler. A demográfiai trend megfordítását, a nemzeti szuverenitás, identitás védelmét, illetve a keresztény- és értékalapú kultúra megerősítését sorolta ide, az egyén, a család és a közösség segítése, valamint a teljes foglalkoztatottság mellett. A test és lélek harmóniájának fontosságát is hangsúlyozta a miniszterjelölt.

Kiemelt céljai között elsőként a családok létrejöttének megerősítését és a megtartás támogatását, a gyermekvállalás ösztönzését, az ehhez szükséges feltételek biztosítását említette. Ugyanakkor a gyereknevelés differenciált támogatásáról is beszélt.

Kásler szerint kiemelt fontosságú a családtagok egymás iránti felelősségének erősítése, a fiatalok életkezdési lehetőségeinek javítása, s lényegesnek tartja a család és a munka összeegyeztetését, hogy a munka ne akadályozza a gyerekvállalási kedvet.

Főbb prioritások az egészségügyben

Az egészségügyről Kásler elmondta:

Az egészségügyet alapvető értéknek gondolom, cél, hogy testileg és lelkileg egészséges egyének, családok és közösségek alkossák a társadalmat.

Konkrétabban így folytatta: kiemelt cél a népegészségügy fejlesztése, lényeges pontosan meghatározni a struktúrát, a tevékenységeket, feladatokat, felelősségeket és a kapcsolatrendszert. Alapvető fontosságú az országos intézetek megerősítése, a primer és a szekunder prevenció. Kásler szerint újra kell gondolni és megerősíteni az alapellátás viszonyrendszereit, cél a sürgősség és a mentés átszervezése.

A miniszterjelölt szerint minden feltétel adott az országos vastag- és végbélrákszűrés elindulásához, amire heteken, vagy egy-két hónapon belül sor kerül, s ugyancsak elkészült a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program.

Szelektív válaszok

A bizottsági tagok kérdései közül Kásler néhány általa kiemelten fontosnak tartottra reagált csak. Kórházbezárást pillanatnyilag konkrétan nem terveznek, a hálapénz terén pedig abszolút transzparens, tiszta, törvényes viszonyokat szeretnének.

Meg kell becsülni, aki otthon ápolja a szeretteit - mondta a miniszterjelölt - ám, hogy ez a megbecsülés miben testesül meg, nem derült ki. A Kásler szavai szerint erejüket megfeszítve dolgozó orvosok és nővérek az anyagi megbecsülés mellett a szociális helyzetük javítására is számíthatnak.

A miniszterjelölt úgy fogalmazott, finanszírozási struktúraváltás nélkül nem lehet a kórházak gazdálkodásában változást elérni, ez napirenden lévő kérdés, akárcsak a magán- és közellátás viszonyának pontos definiálása - hangsúlyozta Kásler, aki befejezésül még elmondta, miniszteri feladatkörét a szó eredeti értelmében szolgálatnak tekinti.

Kásler előadását a népjóléti bizottsági tagok nagyobb része meggyőzőnek találta, miniszteri kinevezését 9/6 arányban támogatták.