Ilyen idő vár ránk

Magyarországon ma délután még sok lesz a felhő, majd este a gomolyok többnyire feloszlanak, sokfelé kiderül az ég. Éjszaka is lehetnek felhős területek, főként a középső és nyugati területeken, foltokban pedig köd is képződhet - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Domokos László, 2017. április 9. vasárnap, 16:21
Fotó: Napi.hu

Majd hétfőn ismét gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb az Alpokalján alakulhat ki kisebb zápor. Éjszaka gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, hétfőn pedig többfelé a délire forduló szél lehet élénk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 2 és 7 fok között alakul, de a Tiszántúlon és az északi völgyekben néhol 0 fok közelébe hűlhet le a levegő, északnyugaton és a városokban pedig 8, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 18 és 24 fok között valószínű, nyugaton a magasabb értékekkel.

Időjárási helyzet Európában

Európa Kárpát-medencétől nyugatra eső területei felett derült az idő. Egy hatalmas anticiklon húzódik egyre keletebbre, a kontinens közepe felé, és okoz napos, viszonylag enyhe, száraz időt. Az Ibériai-félszigeten nem ritka a 25 fok feletti délutáni hőmérséklet, de a nyugati és déli területeken is 20 fok felett alakulnak a maximumok.

A Skandináv-félszigeten frontátvonulások miatt változékony az idő. Norvégia partvidékein jelentős mennyiségű csapadékról érkezett jelentés, mely nagyobbrészt eső, de a sokfelé 0 fok közeli nappali hőmérséklet miatt vegyes halmazállapot is előfordul. Az anticiklon keleti peremén, Törökországban és attól északra egy magassági ciklon miatt megnőtt a heves zivatarok kialakulásának veszélye.

Észak-Afrika felől nagyobb mennyiségű port szállít a szél észak felé, de az anticiklon miatt ez feltehetőleg nem éri majd el a szárazföldet. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását még a magasnyomású légköri képződmény alakítja, sok napsütés, száraz idő várható - írta az OMSZ alapján az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK