Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ESI öt alindexből áll össze, amelyek az ipari szektor, a szolgáltatószektor, az építőipar, a kiskereskedelem és a lakossági fogyasztók hangulatát mérik fel. Tavaly decemberben Magyarországon az összes alindex javult, kivéve a fogyasztók körében mért bizalmat, amely minimálisan csökkent.

Decemberben az ipari szektorban 5,6 pont (3,3 pontos növekedés), a szolgáltató szektorban 1,5 pont (2,1 pontos növekedés), az építőiparban mínusz 13,1 pont (1,9 pontos növekedés), a kiskereskedelmi szektorban 5,6 pont (9,1 pontos növekedés), a fogyasztók körében pedig mínusz 22,9 pont (0,5 pontos csökkenés) volt a hangulatmutató.
Az összesített magyar ESI utoljára 2002. októberében volt olyan magas, mint az elmúlt hónapban, akkor 117,5 ponton állt.

Az EB adatai szerint decemberben közel két és fél éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulat a 17 országból álló eurózónában, ahol 1,6 pontos emelkedéssel 100 pontra nőtt az ESI. A gazdasági hangulat 2011 júliusa óta nem volt ilyen kedvező.

A hangulat az eurózónában az összes szektorban javult, és az 1,6 pontos emelkedés jelentősen meghaladta a piaci elemzők várakozásait. Tavaly decemberben már az egymást követő kilencedik hónapja javult folyamatosan a gazdasági hangulat.

Az eurózóna legnagyobb gazdaságai közül Spanyolországban 4 pontot javult a hangulatmutató, Olaszországban 2,3 pontot, Hollandiában 1,5, Németországban és Franciaországban pedig 0,3-0,3 pontot.

Kiugró ütemű növekedés?

A magyar gazdaság kiugró ütemű növekedésére utalhat az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett új, több mint egy évtizedes csúcsot jelző gazdasági hangulatindexe, bár valószínűbb, hogy a korreláció ezúttal nem ennyire szoros - vélekedtek csütörtöki értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint a Magyarországra kidolgozott mérőszám - amely 2002 októbere óta nem volt ilyen magas - a cég hosszabb időre visszatekintő modellszámításai alapján a magyar gazdaság 5 százalékos éves összevetésű tavalyi negyedik negyedéves növekedésére utal. Ha ez igaznak bizonyul, akkor a Capital Economics által érvényben tartott, a magyar gazdaság 2 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsítő előrejelzés túlzottan gyengének tűnne - hangsúlyozta az elemző.

Hozzátette: a magyar ESI-mutató javulása nem túl meglepő, mivel a magyar feldolgozószektor mélyen integrálódott a német beszállítói hálózatokba, és így hasznára válik a német gazdaság fokozatos kilábalása. Jackson hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy a legutóbbi német gyáripari aktivitási adatok meglehetősen robusztusak.

Az Európai Bizottság Magyarországra kidolgozott ipari bizalmi hangulatfelmérései és a magyar ipar kibocsátása között meglehetősen szoros a korreláció, és az ipari hangulati mutató emelkedése most már az ipari termelés 10 százaléknál nagyobb ütemű éves növekedésére vall, bár a tényleges adatoknak ezt még meg kell erősíteniük - áll a Capital Economics közgazdászának elemzésében.

Még nem kell inni a medve bőrére!

Jackson szerint mindazonáltal a múltban többször is előfordult, hogy az EB átfogó magyar ESI-jelzőszámának kiugró emelkedését nem követte a magyar hazai össztermék (GDP) olyan mértékű növekedése, amilyenre a két mutató történelmi visszatekintésű korrelációja utalt volna. Ez történt 2002-ben, majd 2010 végén és 2011 elején is. Úgy tűnik, hogy ez a divergencia az ESI-mutatón belüli fogyasztói bizalmi részindexre vezethető vissza, amely meglehetősen hajlamos a kilengésekre - tette hozzá, kiemelve, hogy a fogyasztói bizalom és a fogyasztási kiadások kapcsolata nem különösebben erőteljes. A magyar fogyasztói bizalom az elmúlt negyedévekben meredeken emelkedett, a háztartások lanyha fogyasztási költekezése ellenére.

Mindezt egybevetve a Capital Economics véleménye az, hogy bár az ESI-mutató valóban a magyar gazdasági növekedés tavalyi negyedik negyedévi gyorsulására vall, ugyanakkor a mérőszám jelzése túlzó is lehet. Emiatt a cég megvárja a következő magyar ipari termelési, illetve kiskereskedelmi adatokat, mielőtt javítaná a magyar gazdaságra adott előrejelzéseit - közölte csütörtöki elemzésében Jackson.

Vannak, akik már emeltek

Több más nagy londoni ház mindazonáltal már emelte a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisait. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői éppen csütörtökön közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai nemrégiben ismertetett, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban. A ház korábban 1,5 százalékos idei növekedést valószínűsített Magyarországon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzői a vártnál erősebb tavalyi első háromnegyedévi lendület nyomán az általuk addig várt 2,0 százalékról nemrégiben 2,3 százalékra emelték az idei magyar GDP-növekedésre adott becslésüket.