Ilyen még nem volt Magyarországon - játék a számokkal

Olyan jön Magyarországon, ami még nem volt: nullás lesz a költségvetés - ezzel kampányol Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Pedig már most lehet tudni, hogy nem lesz nullás egyenlegű a 2017-es büdzsé, ráadásul az elmúlt években rendre elsődleges többlettel zárt a költségvetés.
Papp Zsolt, 2016. április 12. kedd, 07:22
Fotó: Napi.hu

A nullás költségvetés ötletét a magyar közbeszédbe Orbán Viktor miniszterelnök dobta be a köztudatba az idei parlamenti évvadnyitó beszédében február elején, amikor úgy fogalmazott, hogy nominálisan még mindig nő az államadósság, ezért annak megállításához előbb-utóbb "nullás költségvetésre" lesz szükség. A miniszterelnöki ukáz hatásra azonnal beindultak a nyilatkozatok. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már másnap azt nyilatkozta: azon dolgoznak, hogy a 2017-es költségvetés hiánya nulla legyen.

Megszólalt az ügyben Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, aki elmondta: támogatja a hiány erőteljesebb csökkentését, véleménye szerint nem elérhetetlen az egyensúlyi, nullszaldós költségvetés a közeli években. Az első nyilatkozatok után az NGM-ben is elkezdtek számolni, végül az a kompromisszumos döntés született, hogy a nullás egyenleget három éven belül - vagyis majd bőven a 2018-as választások után - próbálják elérni.

Már nem három százalék a cél

Az államháztartás hiánya tavaly a GDP 1,9 százaléka volt, idén és jövőre is ekörül tervezett a szaktárca, a részletes számokat a 2017-es költségvetésben a konvergenciaprogramban hozza majd nyilvánosságra a kormány. Az elmúlt évtizedben megugorhatatlan akadály volt a háromszázalékos GDP-arányos maastrichti hiány teljesítése, ebben az ügyben azonban komoly előrelépést tett az Orbán-kormány 2012 után. (Más kérdés, hogy a valódi reformok elmaradása miatt, ez szimpla megszorítást jelentett, különadók kivetését az egészségügyi, oktatási, szociális kiadások visszafogásával.)

Arról sokáig meg is feledkeztünk Magyarországon, hogy a maastrichti szerződés szerint az államháztartási hiány elvileg soha nem haladhatná meg a három százalékot, vagyis a nem válság sújtotta években inkább 1-1,5 százalékos hiány a megengedhető, amely a rosszabb években elmehet három százalékig.

A szabály a monetáris unió alappillére lenne, így lehet biztostani, hogy a nemzeti költségvetési politikák ne kezdjék ki az egységes monetáris politikát. Más kérdés, hogy ezt a szabályt az eurózónás országok sem tartották be sokáig, pedig a 3 százalékos deficit a felelős költségvetési politika része. Orbán Viktor erre tett rá még egy lapáttal, a nullás költségvetést az államadósság csökkentése eszközének tekinti, amiben logikailag igaza is van. Ugyanakkor a 600-800 milliárd forintos eredményszemléletű hiány eltüntetése ugyanakkora megszorítást igényel, ami jelenthet adóemelést és/vagy kiadáscsökkentést. Emiatt is is született az a kompromisszumos javaslat, hogy a "nullás költségvetést" kidolgozását eltolják 2020-ig.

Hiány- és adócsökkentés egyszerre?

A nullás költségvetés mellett is tud a kormány nagyot álmodni: Varga Mihály az InfoRádiónak a múlt pénteken úgy nyilatkozott, hogy miközben már nincs messze a nullás költségvetés (már 2017-ben), eközben életpályamodellt (béremelést) ígérnek a adóhivatalnokoknak, és az adócsökkentésben is szeretnének egy lépést előre tenni.

A kormányzati kommunikációs gépezett beindult, hogy valamilyen nullás egyenleget előállítsanak már a 2017-es költségvetésben. Erre találták ki az eddig nem létező államháztartási fogalmat, a "működési hiányt", ezt az egyenleget hozzák ki nullára. A szóbeli definíciók szerint ez azt jelenti, hogy beruházások nélküli tisztított kiadásokat fedezni kell a bevételeknek, vagyis papíron csak stadionberuházásokra, minisztériumok költöztetésre, a Liget-projektre és más hasonló, gazdaságilag megtérülő beruházásokra lehet majd hitelt felvenni.

Varga szerint összességében jó esélyünk van arra, hogy a 2017-es költségvetés működési szempontból zéró deficites költségvetést jelentsen. Ez már a tavalyi költségvetésben is előállt, hiszen ha valaki megnézi a részletes adatokat, akkor azt láthatja, hogy ha Magyarországnak nem kellene a korábban felvett hiteleit törleszteni, akkor a magyar költségvetés már mai állapotában is jelentős többletet mutatna. Tavaly ez az összeg 1,7 százalékát százalékát érte el a bruttó hazai terméknek, tehát jó esélyünk van arra, hogy az adósság csökkentésével egyre közelebb jussunk a zéró deficites költségvetéshez - mondta Varga az InfoRádiónak.

Az államháztartás hiánya és az elsődleges egyenleg (milliárd forint, ESA 2010)
Napi.hu

Az elmúlt években a kamatkiadások nélkül számított elsődleges egyenleg rendre szufficites volt, sőt a költségvetési folyamatokban ez volt a normális 2002 előtt is. Ebből a szempontból valóban érdemes "elmúltnyolcévezni", hisz 2002-2010 szocialista kormányai szakítottak ezzel a gyakorlattal: az olcsó hitelek bűvöletében hatalmas államháztartási hiányt csináltak, ez a hiperlaza költségvetési politika vezetett a 2008-as pénzügyi összeomláshoz és az IMF-EU mentőcsomaghoz.

Majd 2012-től azonban a Orbán-kormány szakított elődje felelőtlen költségvetési politikájával és a hiány- és államadósság-csökkentést tette meg egyik prioritásnak - ennek következményeként újra természetes lett a pozitív elsődleges egyenleg - vagyis ebben sem lesz változás 2017-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.04.13 14:58

@rw2: Orbán-Matolcsi 40 féle adót vezetett be -és megcsinálta a felháborító jövedelem különbséget és okozott vele a költségvetésnek több mint évi 500 milliárdos kárt.
A 2010-es kormányváltáskori 19 933 milliárdos hiányt a MANYUP hatást beszámítva 30 000 milliárd fölé ugrasztotta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.04.12 20:29

@atombandi: gyurcsány kiigazítása kb annyiból állt, hogy:
-bevezette az általános különadót, amire először azt mondták hogy csak a pénzügyi cégekre fog vonatkozni és persze hazudtak.
-bevezette a tandíjat, vizitdíjat
-az egészségügyi szolgáltatásokból kizárta azokat akik nem fizetnek lófaszt se

Mindebből az utolsónak volt egyedül bármi értelme, de annak is más szempontból. A nagy "kiigazításokkal" elérte hogy a 2006-os várható 11% ÁHT hiány lemenjen 9.8%-ra. Amire azt mondanám vicc, ha nem lenne siralmas ránk nézve.

Amit Bajnai csinált annak már több értelme volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2016.04.12 19:46

@atombandi: Azért érdekes vagy :)
Miből gondolod, hogy ha 2002. után is marad Orbán, ugyanúgy alakult volna az ország gazdasági helyzete (értsd: tartós 3% alatti költségvetési hiány, tartósan magas jegybanki alapkamat, deviza jelzálog-hitelek felfutása, GDP arányos államadósság elszállása stb.) mint Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai alatt?

"máshogy látom. a kedvezményes forinthitel már a kormányváltáskor is 200 milliárdos hiányt generált minden évben, és a további csatlakozók ezt növelték tovább. "

Vagy nem! Minél alacsonyabb az alapkamat annál kisebb a dotáció mértéke is!
Mellesleg a 200 milliárd Ft/év is túlzás!
"A lakáshitelek támogatásának bevezetésétől eltelt négy év alatt a lakáshitel-
állomány 8?9-szeresére nőtt. Míg 2000 elején a hitelállomány mindössze 130
Mrd Ft volt, addig 2003 szeptemberére elérte a 1130 Mrd Ft-ot."

1130 milliárd Ft kamattámogatása 6%-kal számolva 67,8 milliárd Ft/év (feltételezve a ~12%-os jegybanki kamatot).

Tehát az egész feltételezésedet amit leírtál arra alapozod, hogy: "mi lett volna, ha Orbán is a szocikat követi a gazdaságpolitikájában 2002-től"
Ez egy baromság, már ne haragudj meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.04.12 18:31

@Daniel Dakota:
máshogy látom. a kedvezményes forinthitel már a kormányváltáskor is 200 milliárdos hiányt generált minden évben, és a további csatlakozók ezt növelték tovább. közben a trójai falóként au mnb-be betolt járai felbaszta a jegybanki kamatokat 12% fölé, számold ki, hogy a 6%-os hitelekhez mekkora kiegészítést kellett fizetni. kettőnk közül szerintem te nem veszed figyelembe a számokat, gondolom belezavarnak a rózsaszín álmaidba, de ezzel neked kell együtt élned, nem nekem...

gyurcsány is meg bajnai is nagy kiigazításokat vitt véghez, viktor a megválasztása után azzal kampányolt, hogy ő is olyan fasza gyerek lesz, mint az elődje, amikor kilépett az országból. persze az otthoni birkáknak mást mondott, tudod az informatikai analfabétáknak, meg az állami tv-n szájukat tátó tömegeknek.

a helyzet az, hogy magyarország a populizmus foglya lett, önmagát nem tudja már megmenteni, a nyuggerek és réti négerek szavazatai (nameg az értük kapott zsák krumpli) dönti el a szavazásokat. megjegyzem a másik oldal győzelme sem lenne megváltás, hasonlóan populista, korrupt kormányzat lenne az is. az inaktívak száma már meghaladja a dolgozók számát, és ez így is fog maradni, amíg az egészségügy vissza nem süllyed arra a szintre, hogy a kórházak átmennek vágóhídba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.04.12 12:50

Idézet a napi.hu-ról:
"Ennek ellenére Orbán szerint középtávon meg kell célozni a kiegyensúlyozott "nullás" költségvetést."

Teccikk érteni, középtávon. Ezt Orbán mondta idén februárban. akkor mi a faszomért kéri számon az ostoba bolsi napi.hu a nullás költségvetést 2017-ben? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html