Ilyen még nem volt - új adót vetnének ki a cégekre

Közösségi közlekedési adó bevezetését javasolják budapesti illetőségű fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselők az Országgyűlésnek, ezért szerdán módosító javaslatot nyújtottak be az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló indítványhoz.
MTI, 2011. október 26. szerda, 18:25
Fotó: Napi.hu

A György István (Fidesz) és Bagdy Gábor (KDNP) főpolgármester-helyettesek, Németh Zoltán (Fidesz) fővárosi frakcióvezető, Rogán Antal (Fidesz), a gazdasági bizottság elnöke, V. kerületi polgármester, valamint Riz Levente (Fidesz) XVII. kerületi polgármester által benyújtott javaslat szerint az arányos közteherviselés elvének érvényesítése és a helyi közösségi közlekedés fenntarthatóságának biztosítása miatt szükséges az adó bevezetése.

Az indítvány szerint az adó az iparűzési adó mintáját követné, azzal a különbséggel, hogy az adóhatósági feladatokat az állami adóhatóság látja el.

A francia mintára bevezetni tervezett központi adónemet évente kétszer szednék be, alapja a vállalkozási tevékenységből származó árbevétel lenne, amelyet a vállalkozóknak kell befizetni 2012. január 1-től.

Az adó mértéke Budapesten és agglomerációjában az általános helyi iparűzési adókulcs fele, 1 százalék, míg vidéken 0,5 százalék lenne. Levonhatók lennének azok a kiadások, amelyeket a munkavállalók helyi közlekedési bérletére fordítottak a közlekedési adó fizetésére kötelezettek.

Az adó a központi költségvetés bevétele lenne, az ebből származó forrásokat csak közösségi közlekedésre lehetne fordítani. Az előterjesztők szándékai szerint ez jelentős részben a helyi önkormányzatok közlekedés feladatain segítene, míg a megmaradó forrásokat az állam a helyközi közlekedésre, vasútra és Volán-járatokra fordíthatná.

Az adóbevételeket Budapesten és agglomerációjában a fővárosi önkormányzat kapná a javaslat szerint, így a Budapesti Közlekedési Központon (BKK) keresztül a BKV fenntartására stabil finanszírozás jutna.

Az indítvány a szándék szerint választ adna Budapesten a tömegközlekedés fenntartási problémáira, mert a helyi iparűzési adó felét jelentő bevétel (mintegy 85 milliárd forint) 90 százaléka, vagyis körülbelül 78 milliárd forint kerülne évente Budapesthez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.10.29 08:15

Masik szempont: A politikanak (partoknak) nagyon NEM erdeke az, hogy a budapesti agglomeracio, azaz egy viszonylag egyszeruen "megveheto" tekintelyes meretu szavazobazis szetszaladjon, szetaprozodjon. Nem is erolkodtek ezugyben az illetekesek, es nem is fognak a szetterelessel erolkodni.
Budapest akkor is elni/mukodni fog (egy darabig...) amikor a videk mar regem kihalt. A politikai erok, a fennti ok miatt, Budapestet eletben fogjak tartani, akar egyes a videki teruletek bealdozasa aran is.
(Azzal egyut mondom ezt, hogy en is videken lakom, jo messze a fovarostol.)
A cegek, munkaadok is miert budapestre mennek (eloszor):
- itt van kiepitett infrastruktura (megfelelo kapacitasu aram, csatorna, utak, stb) vagy ha nincsen, akkor nagyon hamar lesz
- olcso a munkavallalok szallitasa
- nemigen kell alberlettel foglalkozni
- kozel, egyben van minden szolgaltatas (etkezes, bevasarlas, egyebek)
- munkavallalok helyben vannak
Ez aztan raerosit az politikusok, "budapestet meg kell nyerni" hozzaallasara, igy aztan az az egesz egy ordogi kor.

Nagyon nehez lesz ebbol kitorni. Egyetlen politikai ero sem fogja a jol kezelheto, egyseges budapesti szavazobazist szetszorni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.10.27 13:39

Tehát én tényleg nem értem, hogy gondolhatja bárki is Bp-n azt, hogy itt minden biztos, azaz lehet körülöttünk bármekkora gebasz, itt akkor is jönni fognak a BKV járművei, lesz szemétszállítás, lesz víz,csatorna, gázszolgáltatás, villany, lesz mindig kaja a hipermrketekben, a piacokon, illetve, hogy a csiri-biri (-inkább okádékat mondanék- irodaházakban lévő multiknál is mindig biztos lesz a "zsíros" állás, incl céges autó. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy korántsem! Viszont, ha megáll a verkli -láthattuk a tavaly januári? BKV sztrájnál, amikor nem is állt le az összes BKV jármű,illetve a gebines -VT, Nógrád Volán- buszok full üzemben jártak-, akkor biza egy nagyvárosban -s különösen Bp-n- "érdekes" fejlemények lehetnek, hisz itt nem lehet megtermelni a zöldséget-gyümölcsöt, a csiri-biri lakóparkokban nem lehet fával, cserépkályhában fűteni, nincs fúrt kút, illetve -ismerve a Bp-i átlagpolgár állóképességét, edzettségét, ugyanis itt azért nem szokott az emberek nagy része napi 20-30Km-t bringázni, hogy a gyaloglásról már ne is beszéljek- igen nagy nehézségekkel lehetne csak eljutni mondjuk a XI. kerületi "vidám-barátságos" lakóparkból a XIII. kerületi hányadék irodaházba. Szóval, ha jön valamiféle összeomlás -Isten őrizzen bennünket-,akkor biza Bp-n gigagáz lehet! És senki ne ringassa magát abban az illúzióban, hogy a jelenlegi status quo minden körűlmények között fennmarad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.10.27 13:25

@Gabri: Nos, akkor még egyszer, mert úgy látom, nem ment át, amit írtam. Tehát, a haverom nem egy jómenő vállalkozó, aki kúriát vett, hanem egy egyszerű, átlagos Kft tulaj, aki mután el és nem "le"költözött, nos azután 3 évvel kezdte az internetes áruházát beindítani, mely szintén nem egy havi több 10, esetleg 100 milliós bevétellel, "csupán" 1-2 millióssal büszkélkedhet, tehát igenis fontos neki, hogy minél több -mellesleg jó minőségű- méze és főként -hogy jókat ehessen szinte ingyér, hisz csak a vetőmagot kell megvenni- jó sok zöldsége, gyümölcse legyen. Aztán, mivel fúrt (és ásott) kúttal is rendelkezik, ezért őt nem fogja fájdalmasaN érinteni, ha esetleg a DRV a sok kintlevőség okán netán bedobná a tőrcsit. Mivel a faluban csatorna sincs -akartak, csak hát valamiért nem jött össze, milyen érdekes, nem?-, így egyrészt nincs para, hogy mi lesz, ha összeomlik a csatornaszolgáltató, másrészt nem kellett alsó hangon 200ezerért ráköttetni, másrészt nincs csatorna díj sem. Mivel príma cserépkályhákban fűt, ezért gáz sincs -csak a csonk a kerítésnél- , így tehát ő azt is pokeraccal nézné, ha az e.on( vagy melyik ott a gázszolg kiskirály?) nem tudna gázt nyomatni. Ja, közösségi közlekedés; mivel naponta 4-szer jön busz a faluba, ezért szintén nem vágná fel az ereit, ha a Kapos Volán is padlót fogna. ami pedig a gyerekek lehetőségeit illeti, én komolyan nem hiszem, hogy csak a bp-i iskolákban lehet valaki okos, tehetséges. Ha valakinek van tudása, szorgalma, esze, nos akkor bárhol okossá lehet, ja hogy ha faluban él, akkor esetleg nem fog tudni valamelyik bp-n lévő jogász, közgáz, média-kommunikációs, szociólógus diplomát szolgáltató egyetemre menni? Azt gondolom, látva jelen állapotokat, ez nem is baj! Inkább legyen egy jó szakmája (villany, víz-gáz, fűtés, autószerelő,stb) és ha mindenáron diplomát akar, akkor immár szakmával a zsebében menjem -mondjuk- a villamos, gépész,építész,stb mérnöki karra. Tehát, még egyszer, s utoljára; ha valaki VIDÉKRE költözik, az az én olvasatomban azt jelenti, hogy 100%-ig vidéki lakos lesz, tehát ú.n. életvitelszerűen él, dolgozik, vállalkozik ott! Érthető???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gabri, 2011.10.27 10:27

Oldwiseman: amit irtál, hogy jólmenő vállalkozó kúriát épít vidéken, és "leköltözik" , az létező jelenség. Fenntart persze egy lakást és irodát azért Bp-en is, hiszen a csúcsminőségű szerszámgépekkel kapcsolatos ügyeket aligha tudja a somogyi panorámás dombtetőn intézni... és a vállalkozás bejelentett székhelye is többnyire Bp. Ámde ehhez a vidéki romantikához először jólmenő budapesti vállalkozónak kell lenni, aztán lehet "leköltözni"... és méhészkedni. Namármost, hogy a méhészkedés mekkora üzlet, azt konkrétan tudom, mert apám évtizedekig méhészkedett... persze közben megvolt a vasutas állása is, különben nem lett volna miből az én egyetemi tanulmányaimat támogatni... Hát a méhészet nem a tuti meggazdagodás útja... még a jó méztermelő években sem, de ha akácvirágzáskor beüt két hét csapadék, akkor pláne nem... A falusi romantika másik oldala, hogy akinek tanulóéveiket élő gyerekeik vannak, azok nemigen akarják elcserélni a budapesti lehetőségeket egy somogydombsági kisiskolára... az esélyegyenlőség az oktatásban csak lózungokban létezik... És az indokaidat pláne nem értem: azt irod, hogy összeomlik a BKV, bedől az Elmü, a Főgáz, vagyis közlekedés, fűtés és áram nélkül marad és bedöglik az élet a fővárosban... Hát szerinted egy vidéki önkormányzat anyagi lehetőségei jobbak? Ott biztos, hogy lesz viz a vizvezetékben? Eleve, akinek nincs autója, hanem BKV-val kényszerül közlekedni, az vidéken nemhogy lakni nem tud, hanem hovatovább alkalmanként odautazni se... szerinted egy somogyi kisfaluban napi hány volán-busz jár? Hát kettő, de csak hétköznapokon, hétvégén egy se. Szerinted a legközelebbi bolt mekkora távolságra van? Hát ahova a Penny épitett, mert azután az összes környéki kisbolt becsukott - minden pohár tejfölért 5 km-t kell autózni... Ami pedig a haverod Balatontól való 8 km-re leköltözését illeti, az nem a vidéki romantika, hanem a sűrűn lakott üdülőövezet, jól kiépitett infrastruktúrával, tehetős önkormányzattal, még a mobilnet is működik... Az nem Kelet_Magyarország... A kelet-magyarországi földtúrásról pedig annyit, hogy ott már nem az arat, aki vet, nem az szüretel, aki metsz... tudod, a tulajdon szentsége... arrafelé nem annyira érvényes, mert már nagyon sok az éhes ember... ergo: ma már nem vet senki, nem metsz senki...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arabic, 2011.10.27 10:04

@razarus: Mint sokan pesten, én is vidéki vagyok, csak a mutter kitalálta hogy pesten lesz nekünk jó. nos lett a fa...szt. ennyit még életemben nem szívtam mint itt.

szóval szvsz nekem jobb a vidék és tudok kapálni, voltak háziállataink stb.

tudom mi milyen nehéz, tudom hogy sokat eszik az állat, tudom hogy szarik és takarítani kell, tudom hogy van jégeső. Vannak pest környéki településen ismerősök és rokonok akik 150-200nm(!!!) kertrészből 2db 400 literes fagyaszt töltenek fel minden évben. mi is ezt csináltuk amikor gyerekek voltunk de nekünk csak egy volt. az is kitartott tavaszig egy 4 fős családnál.

kiváncsi lennék befizetném e az adót amikor leáll a banki és az állami szektor és pest megint fellobban a tüntetésektől. Jöjjön ide aki el akar venni bármit, hidd el lesz a kredenc felett egy kellemes vadászpuska az ilyeneknek meg a cigóknak.

Erről meg ennyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html