Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az általa sokat szidott Európai Bizottságtól kaphat segítséget egyik fontos célja, a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok elüldözéséhez - írja a Magyar Nemzet. Phil Hogan, a bizottság agrárügyekért felelős biztosa a napokban egy beszédében azzal vádolta az európai láncokat - a Tescót hozva példának -, hogy sanyargatják élelmiszer-beszállítóikat.

Például sok hónapos késéssel fizetik ki a termékeik árát, az utolsó pillanatban mondanak le megrendeléseket, vagy visszamenőleges hatállyal módosítják a szerződéseket. Ezért a brüsszeli bizottság 2018 elejére javaslatot készít a viszonyok átláthatóvá tételére. Egyebek mellett lehetővé tennék a tagállamoknak, hogy nemzeti hatóságokat állítsanak fel a szupermarketek felügyeletére.

A napilap szerint ez újabb eszközt adhat a magyar kormány kezébe ahhoz, hogy egyes piaci szereplőket célzottan sanyargasson, és megpróbáljon kiszorítani a magyarországi kiskereskedelemből. Ugyanakkor a lap emlékeztet arra, hogy a magyar kiskereskedők is gyakran méltatlanul alacsony áron vásárolnak a termelőktől és minden cégnek miniszteri szinten van lobbistája.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)