Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának vezetője, vasárnap este, a magyarországi kvótareferendum eredményének ismeretében kijelentette: "Európa egésze győzött. A populizmus és az idegengyűlölet alulmaradt. Orbán hazugságai téglafalba ütköztek.

A háború elől menekülők távoltartása érdekében gyűlöletből, hazugságokból és pengés drótból felépített fal remélhetőleg elkezd leomlani. A migrációs válság kezeléséhez hosszú távú, európai válaszra van szükség, amely a szolidaritáson és a felelősség megosztásán alapul" - írta közleményében az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is tagjai között tudó, az EP második legnagyobb frakciójának számító képviselőcsoport vezetője.

"Gratulálunk a magyar állampolgárok többségének, akik az otthonmaradás mellett döntöttek, és amellett, hogy valóban demokratikusan cselekszenek és nem vesznek részt Orbán piszkos játékaiban, s így érvénytelenné tették ezt a referendumot" - fogalmazott Pittella.

Később az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) is reagált az eredményekre. Mint írták, "a magyarok megmutatták, hogy nem követik Orbán populista és rasszista politikáját". A képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt azt írta a Twitteren, hogy "a menekültválságra nem a gyűlölet vagy a félelem jelenti a megoldást; humánus, közös európai válaszra van szükség".

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője azon véleményének adott hangot Twitter-üzenetében, hogy a népszavazás érvénytelensége bebizonyította: "Magyarország az adófizetők pénzéből a gyűlöletkampányra fordított milliárdok ellenére sem áll Orbán mögött".

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője pedig azt hangsúlyozta, hogy a történtek megmutatták, Magyarország "bölcsebb, mint gondolták".