Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament költségvetési bizottsága lezárta a 2016-os költségvetés elszámolásának tárgyalását, ám a vitában meglepő módosító javaslat született: idén decemberben 41,6 milliárd forintot fizetnek ki a hazai egyházaknak, mint iskolafenntartóknak - olvasható a portál cikkében.

Javaslat alkotmányosan aggályos, hisz az a 2016-os zárszámadási törvényben a 2017-es költségvetés módosítására tesz javaslatot. Mégpedig az Alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a zárszámadási törvények nem lehetnek salátatörvények - vagyis nem nem lehet bennük mást törvényt módosítani - hívja fel a figyelmet a Zomm.hu.

A módosító javaslat indoklása szerint az állami, önkormányzati és egyházi fenntartókat azonos állami támogatás illeti meg. A javaslat szerint ezért jár az egyházi iskoláknak még plusz 41,6 milliárd forint. Érdekes módon ennek a ténynek korábban sem az egyházi fenntartók, sem maga a kormány nem adott hangot - vagyis inkább arról lehet szó a Zoom.hu szerint, hogy a kormány többletforrásokhoz akarja juttatni a egyházi fenntartású iskolákat. (Már itt tart a katolikus egyház.)

Az összeg nagyságát érzékelteti, hogy 2016 egészében 222 milliárd forintnyi köznevelési támogatást kaptak az egyházi iskolák, miközben az állami iskolák 516 milliárdot. Eközben az egyházi iskolákba jár a tanulók szűk 20 százaléka, míg a nem egyházi intézményekbe a tanulók 80 százaléka. Vagyis már eddig is meglehetően nagy volt a különbség az egy főre jutó támogatások között, ám a kormány szerint még így is jár 41,6 milliárd forint az egyházi fenntartóknak.

Előzmény nélküli a költségvetési bizottság indítványa, ilyen mértékű költségvetési tévedésre még soha nem volt példa, de mentséget sem lehet találni, már ha valójában tévedésről beszélünk - nyilatkozta a Zoom.hu-nak Romhányi Balázs, a nonprofit működésű Költségvetési Felelősségi Intézet igazgatója. További részletek a portálon olvashatók.