Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áprilisban a piaci elemzők által nem várt meglepetéssel kedveskedett az államháztartás, ugyanis 75,9 milliárd forintos többlettel zárt - így a négyhavi hiány 666,2 milliárd forintra csökkent, ami már csak az éves hiánycél 96,2 százaléka. A kedvező áprilisi adat egyértelműen a költségvetési kiadások visszafogásának köszönhető - ez már kiderült a Nemzetgazdasági Minisztérium részletes költségvetési adataiból.

Ugyanakkor a kiadások visszafogásának érthető, de kellemetlen következménye, hogy a költségvetési intézmények nem fizetik ki a szállítóikat. Így áprilisban egy hónap alatt 3,7 milliárd forinttal nőtt a lejárt számlaállomány, ami így 41,6 milliárd forintra emelkedett. Ez abszolút rekord az államkincstár történetében.

A kincstár adatai szerint az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 800 millió forint, mértéke százmillióval nőtt, ami nem adójellegű, saját felügyeleti szervnek, be nem fizetett tartozás. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány áprilisban 40,9 milliárd forint volt, ami 3,6 milliárddal nagyobb az előző havi mértéknél - olvasható a Magyar Államkincstár honlapján.

A minősített adós intézetek száma kissé nőtt, jelenleg 21. Továbbra is az összes adósság 38 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél (8,9 milliárd forint), ebből a Pécsi Tudományegyetemen tartozása hat milliárd.

 

Forrás: Magyar Államkincstár

 

Jelentős az adósság mértéke és aránya a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál: 8,1 milliárd forint elsősorban a tárcához tartozó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala miatt, amelynek adóssága eléri a 6,7 milliárdot. A Honvédelmi Minisztérium is tartósan az adóssággondokkal küzdő tárcák között van, ennek oka a Honvédkórház (Állami Egészségügyi Központ) 6,6 milliárd forintos lejárt tartozása. Tartósan - immár évek óta - finanszírozási problémákkal küzdenek a megyei rendőrkapitányságok: a 21 megyei és országos intézményből legalább hétnek vannak lejárt tartozásai - ennyien számoltak be erről. Ugyanakkor a 436 költségvetési intézmény közül 46 nem küldte meg a kincstárnak az adatokat, további 15 pedig hibásan teljesítette az adatszolgáltatást.

A költségvetési intézmények tartósan finanszírozási problémákkal küzdenek, a kincstár képtelen a kifizetetlen számlaállományt tartósan negyven milliárd forint alá szorítani - holott a az elmúlt években ez inkább 15-20 milliárdos sávban volt. Mindez ráadásul csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a kincstár csupán a már lejárt szállítói számlák adatait közli.

A képet tovább árnyalja, hogy a költségvetési intézmények az utóbbi hónapokban rendre hat kilenc hónapos csúszással fizetnek - különböző trükköket alkalmazva. A kormány azt ígérte, hogy minden számlát kifizetnek 30 napon belül. Ehhez képest ma már egyes közintézmények eleve 90 napnál hosszabb türelmi idővel kötnek szállítói szerződéseket.

 

A költségvetési szervek tartozásai áprilisban (milliárd forint)
20026,6
20035,4
20049,0
20059,6
200616,1
200722,6
200812,4
200912,6
201021,9
201141,6