Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás idei első negyedévi finanszírozási igénye összesen 76 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 304, és az előző negyedévi 125 milliárddal szemben. A finanszírozási oldalról március végéig számolt éves hiány 557 milliárd forintot tett ki, jóval kevesebbet a december végi 785, és az egy évvel korábbi 861 milliárd forintnál.

Az államháztartás névértéken számolt bruttó - úgynevezett maastrichti - adóssága március végén a GDP 77,6 százalékán állt a tavaly év végi 76,9 százalék után. A nettó adósság viszont a GDP tavaly év végi 73,0 százalékáról 72,7 százalékra csökkent. A bruttó adósság 24 976 milliárd forint volt, 457 milliárd forinttal nőtt az év első negyedévében. A negyedéves növekedéshez a nettó hitelfelvétel 897 milliárd forinttal járult hozzá, míg a forint erősödése 440 milliárd forinttal mérsékelte azt.

A vállalati szektor az első negyedévben 16 milliárd, a márciusig tartó egy évben 1147 milliárd forint, a GDP arányában 0,2, illetve 3,6 százalékos megtakarítást könyvelt el. A nem pénzügyi vállalatok már a negyedik negyedéve nettó többletet mutatnak ki a finanszírozás oldaláról, bár ennek negyedéves mértéke erősen csökkent a negyedik negyedévi 4,7 százalékról.

Az első negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon számottevően növelték a hitelintézeteknél vezetett deviza folyószámla betéteik, a külföldi partnereknek nyújtott rövid lejáratú vállalati hitelek és kereskedelemi hitelek, valamint az önkormányzatokkal szembeni adókövetelések állományát. A forint folyószámláikról és a rövid lejáratú betéteikből viszont pénzt vettek fel. A kötelezettségek csökkenését elsősorban a hitelek törlesztése magyarázza, amit részben ellensúlyozott a külföldi részvények és részesedések, a kereskedelmihitel-tartozások és az adó jellegű kötelezettségek állományának növekedése - közölte az MNB.

A háztartások pénzügyi helyzete a GDP 14,1 százalékának megfelelő kimagasló mértékben javult az első negyedévben a fogyasztói hitelek elszámolása és a megszűnő hitelintézetek betéteivel kapcsolatos kártalanítás eredményeként. A háztartások úgynevezett nettó finanszírozási képessége ennek nyomán 1044 milliárd forint volt, csaknem kétszerese a tavaly negyedik negyedévi ugyancsak magas 540 milliárdnak, ami akkor a GDP 6,2 százalékának felelt meg.