Kistamásiban egy szavazat döntött

Vastyán Lajosné (független) nyerte a vasárnap rendezett időközi választást a Baranya megyei Kistamásiban a képviselői helyért - közölte a település jegyzője, Fitos Harri Gábor az MTI-vel.

A hat független jelölt közül Vastyán Lajosné 28, Bogdán Sándor 27, Bogdán István 14, Orsós Béla 13, Papp Szilárd 8, Mülner Istvánné 5 szavazatot kapott.

A 119 választásra jogosult közül 95-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt - tette hozzá.

Ortaházán Rácz lett a polgármester

Három független jelölt közül Rácz Józsefet választották polgármesternek vasárnap a Zala megyei Ortaházán - közölte a pákai közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település jegyzője.

Tóthné Péter Judit elmondta: a település 95 választópolgára közül 70-en mentek el szavazni. A mostanáig alpolgármesterként és a képviselő-testület tagjaként is tevékenykedő Rácz József 59 szavazatot kapott, Tóth Tibor 11-et, Tekán István pedig egyet sem.

Miután az új polgármester eddig a négyfős képviselő-testület tagja volt, helyére a tavaly őszi önkormányzati választáson a listán az ötödik legtöbb voksot begyűjtő képviselő kerülhet, ha vállalja a tisztséget - tette még hozzá a jegyző.

A zalai településen azért kellett időközi választást kiírni, mert a tavaly októberben újraválasztott polgármester egy hónappal a voksolás után elhunyt.

Rábaszentandrásnak is új vezetője van

Megválasztották a négytagú képviselő-testületet a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson vasárnap - tájékoztatott Funtek János jegyző.

Az időközi voksoláson nyolc független jelölt indult, közülük Varga Zsigmond, ifj. Harsányi Tibor, Bagarus Péter és Kiss Róbert került be a testületbe.

A jegyző hozzátette, hogy a választáson 47,1 százalékos volt a részvételi arány.

Az időközi választás kiírására azért volt szükség, mert az októberi önkormányzati választáson egy jelölt sem indult, így csak polgármestert választott a falu, testületet nem.

Kisbucsán nincsen váltás

Az eddigi polgármestert, a független Takács Ferencet választották újra a település vezetőjének vasárnap a Zala megyei Kisbucsán, ahol azért kellett időközi választást tartani, mert tavaly ősszel szavazategyenlőség alakult ki.

Weidinger Andrea, a Nagypálival közös önkormányzati hivatal helyi kirendeltségének vezetője azt közölte, hogy a település 395 választópolgára közül 354-en voksoltak, négyen közülük érvénytelenül. Takács Ferenc 190, az ugyancsak független Zabb Annamária 160 voksot kapott.

Kisbucsán azért kellett időközi voksolást kiírni, mert tavaly októberben a most is induló két jelölt egyaránt 141 szavazatot kapott a résztvevő 283 szavazópolgártól. Az egyetlen érvénytelen szavazólap miatt egyikük jogorvoslati kérelmet nyújtott be, de ezt végül a Pécsi Ítélőtábla elutasította, így maradt az azonos szavazatszám.

Balatonszabadiban két független közül választottak

Hosszú-Kanász Eszter független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Balatonszabadiban vasárnap - közölte honlapján a Nemzeti Választási Iroda hétfőn.

A győztes 738, míg szintén független vetélytársa, Király Kálmán 550 érvényes szavazatot kapott.

A Siófokhoz közeli település 2402 választópolgárából 1293 járult az urnák elé, ami 53,83 százalékos részvételt jelent.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert az októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki.

Fideszes után független nyert Kazsokon

Boldog Géza független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Kazsok községben vasárnap.

A Kaposvárhoz közeli település 244 választópolgárából 182 járult az urna elé, amely 74,9 százalékos részvételt jelent.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert Kazsok tavaly októberben megválasztott polgármestere, Jámbor István (Fidesz-KDNP) lemondott tisztségéről.

Keszthelyt behúzta a Fidesz

Keszthelyen a 6. választási körzetben Sáringer-Kenyeres Marcell (Fidesz-KDNP) 56,8 százalékos eredménnyel nyert a KÉVE - Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület jelöltjével, Molnár Tibor Jánossal szemben, aki 43,29 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. A körzetben azért írtak ki új választást, mert az őszi voksoláskor szavazategyenlőség alakult ki. A választásra jogosult 1799 főből 597 fő jelent meg, ami 33,2 százalékos részvételi arányt jelent.