Íme, egy statisztika a magyarországi bankkártya-használatról

Bár egyre több ember használ fizetéshez bankkártyát, még mindig vannak olyan táradalmi csoportok, ahol a készpénzt tartják a legmegbízhatóbb fizetési formának - derül ki a GKI Zrt. lakossági felméréséből.
Szász Péter, 2017. augusztus 17. csütörtök, 11:03
Fotó: Napi.hu

Idén júliusban a 9,5 millió magyarországi bankkártyából 5,2 millió darabot használtak. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 55 százalékának egy, 5 százalékának kettő, 0,1 százalékának pedig ennél több kártyája van.

A kártyahasználat az iskolai végzettség emelkedésével nő (ebben rész lehet annak is, hogy a diplomásoknak jellemzően több pénzük van - szerk.). A legfeljebb 8 osztályt végzettek 23 százaléka, a szakmunkások 58 százaléka, az érettségizettek 67 százaléka, míg a diplomások 82 százaléka használ bankkártyát.

Életkor szerinti bontás alapján a "fiatalabb" korosztályban a leginkább elterjedt a kártyahasználat. A 30 év alattiak 59 százaléka, a 31-50 év közöttiek 75 százaléka, míg az 50 év felettieknek 48 százaléka használja ezt a fizetőeszközt.

A GKI szerint az idősebbek kevésbé bíznak a bankokban és úgy vélik, hogy csak "az a pénz az övék, ami náluk van".

A kártyatulajdonosok fele használja a PayPass (egy érintéses fizetési) funkciót, 13 százalékuknak van lehetősége, de nem él vele, több mint egyharmaduk kártyája nem képes erre, míg 3 százalékok nem tudja, hogy mi is az pontosan.

HOZZÁSZÓLÁSOK