Ez kellene a magasabb életszínvonalhoz - javaslat Magyarországnak

Idén maradhat a tavalyi évhez hasonló 4 százalékos gazdasági növekedés, de 2019-ben lassulás jöhet - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most kiadott, Magyarországról szóló jelentésében. Az IMF megnövekedett kockázatokra tekintettel javasol minél előbbi lépéseket, amelyek között hiánycsökkentést és strukturális reformokat sürget. Arra is javaslatot tesz, miként lehetne egy magasabb életszínvonalat elérni.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 3. péntek, 17:18
Fotó: Pixabay

Magyarország az elmúlt években erős növekedést ért el és jelentősen csökkentette a külső adósságát. A növekedés várhatóan idén is 4 százalék körül marad, a tavalyi évhez hasonlóan - áll az IMF Magyarországról szóló most kiadott szokásos éves elemzésében, amelyből az is kiderül, hogy 2019-ben már jelentősebb lassulás következhet be, a prognózis ugyanis 2019-re már csak 3,3 százalékos GDP-bővülést jelez.

Az erős növekedést a magánfogyasztások és az uniós forrásokhoz kapcsolódó beruházások támogatják. Bár a költésgvetési számok várakozásokat meghaladóan alakultak az elmúlt években, az államadósság mégis csak mérsékelt ütemben csökkent - mutat rá az IMF. A jelentés szerint a GDP-arányos államadósság a 2017-es 73,6 százalékról idén 71,3, jövőre 69,1 százalékra mérséklődhet.

Most, hogy a gazdasági növekedés jól megalapozott, itt az ideje a költségvetési sérülékenység további csökkentésének és a monetáris politikai mozgástér megteremtésének ahhoz, hogy ha új sokk jön, akkor lehessen rá reagálni - javasolja az IMF.

A gazdaságpolitikai mix kiegyensúlyozása és a strukturális reformokban való továbblépés segítene a külső folyó fizetési mérleg többlet mérsékeltebb csökkenésében, amit jelenleg az erős belső kereslet hajt.

A megnövekedett kockázatokra tekintettel az IMF kívánatosnak tartaná a költségvetési költekezések gyors visszafogását és az államadósság csökkentését. A hiány csökkentése érdekében tanácsos lenne egy növekedésbarát költségvetési intézkedéscsomag 2018 második felétől kezdődően és közép távra kiterjedően is. Egy ilyen gazdaságpolitikai mix a monetáris politikáról is venne le terhet - jegyzik meg a Valutaalap szakértői. Ami a költségvetési hiányt illeti, az IMF szerint a 2018-ra várt 2,4 százalékos deficit jövőre visszatérhet a 2017-es 2 százalékos szintre.

Mit kellene tenni?

Konkrétabban - mint már korábban többször - az IMF azt javasolja, hogy ki kellene vezetni a maradék ágazati adókat, szélesíteni kellene az adóalapot, az adóadminisztráció további javításával tovább kellene csökkenteni a rendszerbeli torzulásokat a behajtásból származó bevételek növelése mellett.

A jelenlegi ingatlanadókat modern ingatlanadókká kellene alakítani, ami a helyi önkormányzatoknak teremthetné meg a lehetőségét, hogy bevételekhez jussanak az egészségügy, oktatás és az infrastruktúra finanszírozásához, miközben védelmet nyújthatnának a helyi sérülékeny rétegeknek.

A kiadási oldalt tekintve az IMF a közigazgatás reformja révén csökkentené a bérköltségeket egy versenyképes bérrendszer kialakításával párhuzamosan, illetve javítaná a közszolgáltatások ellátását és minőségét. Az IMF szerint van még tere az árukra és szolgáltatásokra fordított költségek csökkentésének is.

A Valutaalap emellett az általános támogatásokat kivezetné és helyette a rászorulókat célzottabb intézkedésekkel védené - ez az IMF szerint javitana a hatékonyságon és forrásokat is megspórolna.

A Valutaalap továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy amint az infláció fenntartható módon eléri a jegybanki célsáv felső határát, a monetáris ösztönzéseket fokozatosan vissza kell venni. Ennek kapcsán a jelentés emlékeztet, hogy 2017-ben és 2018 elején az MNB még tovább lazított a kondíciókon, főleg nemkonvencionális eszközökkel. (Az IMF szerint a pénzromlás üteme éves átlagban a 2017-es 2,4 százalékról idén 2,8-ra, jövőre pedig 3,3, százalékra gyorsulhat.)

Az importált infláció alacsony, a jelentős béremelések hatását pedig a járulékcsökkentések mérsékelték. Ugyanakkor a kibocsátási rés bezárult és a munkaerőhiány egyre égetőbbé válik, így az idő előtti szigorításhoz kapcsolódó kockázatok is csökkentek. Az IMF szerint az egyre nagyobb inflációs nyomás és a zsugorodó folyó fizetési mérleg többlet a belső kereslet erősödése felé mutat.

Mindez a Valutaalap szerint néhány alkalmazkodó monetáris intézkedés - kezdve a nemkonvenionális intézkedésekkel - visszavonásáért kiált. Ennek kapcsán az IMF megjegyzi, hogy az MNB kommunikációja, ami az inflációs cél melletti elköteleződést hangsúlyozta, illetve azt, hogy minden szükséges lépést megtesz a jegybank annak eléréséhez, üdvözlendő. Az IMF emellett szintén üdvözli az MNB piaci hitelezési programjának 2018 év végével történő kifuttatását.

Javítani kell a versenyképességen

Az IMF szerint Magyarország külső pozíciója nagyjából megfelel a közép távú fundamentumoknak és a kívánatos intézkedéseknek, ám a termelékenység és a versenyképesség javítására szükség van. A termelékenység javítása - strukturális reformokon keresztül - a legfontosabb tényezője a konvergencia és a magasabb életszínvonal elérésének. Ennek fényében az IMF üdvözli a Versenyképességi Tanács felállítását és az üzleti környezet javítására tett néhány javaslat megvalósítását.

Ugyanakkor fontosnak tartja a Valutaalap, hogy további lépések történjenek az építési engedélyek megszerzésének, valamint a villamosenergia-hálózatra való csatlakozás javításában, az adófizetés egyszerűsítésében és a korrupció visszaszorításában. Emellett egyenlőbbé kellene tenni a befektetők számára a terepet a bürokrácia és a szabályozási környezet egyszerűsítésével - ezzel szélesíteni lehetne a gazdasági növekedés és az export alapját.

Az IMF szerint az oktatáson és a szakképzésen sürgősen javítani kellene, illetve tovább kellene csökkenteni a közmunkában résztvevők arányát, hogy átléphessenek az elsődleges munkaerőpiacra. A gyermekgondozási létesítmények számának növelésével szintén lehetne javítani a munkaerő-piaci részvételen, különösen a nők körében - áll a jelentésben.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 23:34

@Remete53: egyszer ugyan megpróbáltál részvényt vásárolni az összekuporgatott száznegyvenhárom forintodból, de a Hozamplazánál kiröhögtek, ezért abból is inkább kannásbort vásároltál... Azóta maradt neked az ingyenes demószámla, a kannásbor, meg az álmodozás a tőzsdecápák életéről...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 22:35

@Czirok_a_gasztroblogger: éves 50%-ot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 22:34

@Czirok_a_gasztroblogger: vagy megint másképp fogalmazva, a Gazprom egy 50%-ot biztosító befektetés jelenleg, csak ugye a NordStream2, a kínai gázvezeték és a TurkStream egyidejű építése miatt (ezek egyenként is tízmilliárd dolláros nagyságrendű beruházások) ki kell várni...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 22:21

@Warlock: "azóta a közelébe se megyek a tőzsdének"

Bölcs, korrekt döntés. Nem mindenkinek való ez, én se akarok rábeszélni senkit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 22:16

A Gazprom PE ratio-ja egyébként jelenleg 2 azaz kettő, azaz a cég minden 1 dollár éves profitját egyszeri 2 dollárért lehet megvenni, másképp fogalmazva, egy olyan befektetés ami 2 éven belül megtérül (vö. pl. a befektetési, kiadási célú lakásvásárlás 10-20 éves megtérülésével). Csak összehasonlításképpen, a jóval kevésbé nyereséges Exxon és Chevron PE ratiója 25, azaz a Gazprom kb. 10-szeresen alulértékelt, azaz sz@rér-hugyér lehet megvenni a részvényeit.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html