A közlemény úgy fogalmaz: még ha meg is születik a megállapodás a Valutaalappal, a reformkészség fáradása, az eddigi megjósolhatatlan gazdaságpolitikai lépések, a nemzeti függetlenség érvényesítése kihívásossá teheti, hogy Budapest tartsa magát egy esetleges IMF-programhoz.

Egy új IMF-programnak számos jótékony hatása lehet, egyebek mellett a költségvetési és külső finanszírozás biztosítása, vagy annak lehetősége - közölte a társaság. A program a piaci bizalmat is megerősítheti, nagyobb transzparenciát, valamint konzisztenciát bevezetve a döntéshozatalban - tették hozzá.

A Fitch e hónapban vizsgálta fölül és módosította le a Magyarország besorolására vonatkozó kilátást stabilról negatívra, a külső növekedési és finanszírozási környezet feltételeinek meredek romlására hivatkozva - emlékeztetett a hitelminősítő. Meggyőződésünk szerint számos költségvetési intézkedés, valamint a devizahitelesek számára életre hívott, a piaci árfolyamok alatti szinteket kínáló végtörlesztési konstrukció is hozzájárult a külföldi befektetők bizalmának visszaeséséhez.

A magyar forint euróval és svájci frankkal szembeni jelentős gyengülése hozzájárult a nyomás fokozódásához, a köz- és magánszektor adósságterheit egyaránt növelve. Az ország devizaadósi besorolását (BBB-) megerősítette a Fitch.

Míg egy IMF-program elkezdhetné kezelni ezen problémák némelyikét, bizonyos témákban nehéz lesz egyezséget elérni, különösen a bankszektorra vonatkozó döntésekben. Bármilyen IMF-megállapodás csak szigorú kondíciók közepette valósulhat meg, így csökkentve a kormány pénzügyi, gazdasági területen fennálló manőverezési lehetőségeit.

A magyar gazdaság kilátásai gyengék maradnak, miután a költségvetési megszorítás és a magánszektor terhei a belső fogyasztásra nehezülnek, és mivel a főbb nyugat-európai kereskedelmi partnerek növekedési lehetősége mérséklődik, a pénzügyi nyomás pedig fokozódik.

Az sem világos, egy esetleges program milyen formában valósulhat meg - fogalmaz közleményében a Fitch. A hitelminősítő idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményét, amely "új típusú együttműködést" említ, ami az NGM szerint biztosítási szerződést nyújt az államadósság növelése nélkül. A bejelentés láthatólag meglepte a Valutaalapot, amely közleményben tagadta, hogy felkérést kapott volna a programról szóló tárgyalások megkezdésére - idézi föl az eseményeket a társaság. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is meglepettnek tűnt - tették hozzá.

A minisztérium pénteki közleménye azt állította, hogy az új típusú együttműködésről szóló tárgyalások megkezdődtek az IMF-fel a rendszeres éves gazdaságpolitikai konzultáció keretében - írta a Fitch, hozzátéve, hogy egy, a programok és vállalások teljesülését vizsgáló IMF-bizottság valóban Budapesten tartózkodik, ám ez nem rendelkezik tárgyalási küldetéssel.